"Ni referèndum d'autodeterminació ni amnistia". Així de contundent s'ha pronunciat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, advertís des de Madrid, una vegada més, que la solució al conflicte polític català passa per un referèndum. Illa, en una conferència també a la capital de l'Estat, a la qual han assistit fins a quatre ministres, ha insistit que no hi haurà cap referèndum d'autodeterminació i ha reclamat a Aragonès fer realitat el diàleg entre les formacions catalanes.

Hores després que Aragonès reclamés a Pedro Sánchez gosadia per aportar "propostes" concretes, Salvador Illa ha destacat que des del PSC "hem defensat sempre que hi hagi un diàleg i una negociació per arribar a acords, i no estem en contra que aquests acords se sotmetin al criteri de la ciutadania", però contestant Aragonès ha afirmat: "Li dic que no hi haurà un referèndum d'autodeterminació perquè no el vol la societat catalana". A parer seu, la societat catalana "està farta de divisions" i "vol respecte a les diverses formes de pensar i trobar punts d'unió". Illa ha donat per trencat el bloc independentista, el qual, ha manifestat, suma un 48%, contradient el 52% a què es va referir Aragonès en la seva conferència al Club Siglo XXI.

 

Diàleg a Catalunya

Preguntat per la taula de diàleg a Espanya, el primer secretari del PSC ha apuntat que és partidari d'un diàleg que s'ha de produir "prioritàriament a Catalunya". Un diàleg "franc" i amb "respecte" basat en la generació de "prosperitat" que podria servir, ha apuntat, per decidir la destinació dels fons europeus. Per això ha emplaçat Aragonès a fer realitat el diàleg entre les formacions catalanes, que està pendent de concretar-se. "Si demanes això a Espanya, per què tens por de fer-ho a Catalunya?", ha interpel·lat a Aragonès després d'afirmar que fa sis mesos que el demana.

Nadia Calviño Salvador Illa conferència Madrid

La vicepresidenta Nadia Calviño ha assistit a la conferència de Salvador Illa / Efe

Durant la seva intervenció, el líder de l'oposició Illa ha rebutjat la possibilitat de donar credibilitat a les afirmacions de l'excomissari Villarejo sobre els vincles del CNI amb els atemptats del 17-A. "Jo estic amb els Mossos, que ho van investigar i ho van portar a un jutge", mentre que "tothom coneix la credibilitat de Villarejo, que és zero". "Ja n'hi ha prou, perquè hi ha víctimes", ha manifestat Illa, que ha emplaçat a qui en tingui proves, que les porti al jutjat, "i qui en tingui alguna cosa, que la porti al jutjat".

També ha fet referència al català, per confirmar que el PSC estarà en un nou pacte per al català, però ha advertit que ha de ser "un pacte per la convivència lingüística", i cal deixar clar que el castellà "no és una llengua estrangera" i el PSC "no tolerarà" que se la tracti com a tal. Quant als canvis a la cúpula dels Mossos, ha advertit que el PSC "anirà a fons" sobre uns moviments que, ha assegurat, "ens tenen molt preocupats". S'aparta de càrrecs comandaments dels Mossos que investigaven "dossiers delicats", ha afirmat, i això, ha dit, "sona totalment a purga".