La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha subratllat la importància de tenir una oferta cultural prou atractiva en català pels més menuts. I es basa en un concepte: "Es tracta de referents en molts casos. Els referents són molt importants, si tu el referent que tens parla en català, ho acabaràs fent de la mateixa manera. Nosaltres érem grans per l'època del Songoku però teníem aquell Songoku que ningú havia sentit parlar en castellà. I per tant, el Songoku de Bola de Drac parlava en català. Necessitem que els referents parlin en català i així els nens parlaran en català", en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

Tot i que l'oferta a les plataformes de pagament en castellà o la irrellevància de referents en català a canals com youtube i la baixa oferta des del canal de TV3 en català comparat amb altres èpoques, també afavoreix la situació actual.

"Un grup polític es va crear per fer mal"

El debat del català, més viu que mai, no es limita en l'àmbit educatiu entès com el terreny acadèmic. També en l'oci és important. Per tot plegat, la Consellera demana "tornar a fer útil el català" i aposta perquè l'informe dels experts, set acadèmics lingüístics, posin l'accent en la utilitat que tenia el català "fa 40 anys". A més, lamenta que la derivada on s'ha arribat vingui motivada per partits polítics com Ciutadans: "El que ha fet mal al català ha estat un grup polític que es va constituir per fer mal a la llengua. I a partir d'aquí ens van voler fer veure que hi havia un conflicte que no hi era. S'ha volgut fer pensar que la gent independentista parla català només i això no pot ser que arreli a la nostra societat".

Acompanyada del secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, la consellera Garriga ha presentat aquesta setmana el Pacte Nacional per la Llengua que s'haurà d'aprovar el proper mes de juny. De moment, s'ha explicat el calendari previst que portarà al Pacte, que començarà al febrer amb la publicació d'un informe acadèmic sobre la situació del català. 

Aquest informe servirà de base a la primera reunió del Pacte el mateix febrer, que obrirà un període de debat i reflexió que preveu la implicació i l'aportació activa d'institucions, entitats i ciutadans en general. La primera reunió es farà en el marc del Consell Social de la Llengua Catalana, al capdavant del qual hi ha el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i del qual formen part 25 entitats.

Encara amb restriccions

Fa tres setmanes que la covid ha tornat a condicionar la cultura. L'oci nocturn, la restauració i les sales de festes consideren les noves restriccions anunciades la Generalitat com "l'estocada definitiva" i les van recórrer davant del TSJC. Les troben desproporcionades i es lamenten que aquestes festes que deixem enrere, esperaven recuperar part de les pèrdues que els van suposar els tancaments patits durant el 2021. Garriga considera que aquest darrer túnel està apunt de veure la llum: "Espero que ben aviat es retirin les restriccions. Si dic ben aviat i no passa, diuen que m'equivoco. A mi m'encantaria que fos a la propera resolució que comencem a aixecar mesures i restriccions".

Malgrat tot, avisa: "És cert que no hem arribat al pic de l'Òmicron. Per tant, necessitem baixar aquesta pressió, veiem que és una variant que no fa més hospitalitzacions i no són greus però sí molt contagiosa. Nosaltres sempre hem considerat que la cultura és segura i no hi ha contagis a les sales de teatre o cinema quan la gent està amb mascareta. A més, no s'han donat casos de contagis en aquests àmbits. Aquestes setmanes, no només hem patit problemes d'aforament sinó que algunes companyies han hagut de suspendre l'obra per contagis".