El govern espanyol no pensa negociar els vots d’Esquerra Republicana a una investidura. Malgrat que ara mateix el suport dels independentistes catalans sigui imprescindible per tirar endavant la conformació del nou executiu de Pedro Sánchez, la portaveu Isabel Celaá ha volgut deixar clar aquest divendres que “res no serà negociat” a canvi de facilitar la investidura del candidat socialista. L'executiu en funcions continua enrocat en un dilema: o l'oposició deixa de bloquejar la investidura o pot haver-hi repetició electoral.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on la portaveu en funcions ha defensat la divisió de poders després del final del judici del procés, l’executiu socialista ha volgut ser molt clar: “Res no serà negociat”. En aquest sentit, ha assenyalat que “el qui s’abstingui s’abstindrà lliurement”, sense cap contrapartida per part de Moncloa.

Sobre la decisió del Tribunal Suprem de denegar el permís a Oriol Junqueras per recollir l’acta d’eurodiputat, la dirigent espanyola ha assegurat que, malgrat la “mescla d’emocions” que pugui haver-hi, “no hauria de complicar” l’entesa amb els republicans. “Obrir camins a la política és el que ens portarà a poder dialogar i trobar raonablement camins de solucions”, ha insistit. 

Un divendres més, la ministra portaveu ha recordat que el PSOE ha tingut “quatre victòries en quatre eleccions” i que no hi ha alternativa a un govern de Pedro Sánchez. És per això que ha tornat a reclamar que l’oposició faciliti la investidura amb una abstenció. “És precís posar en marxa la nova legislatura i fer-ho com abans millor”, ha defensat. Els obstacles, ha afegit, serien “criticables”. Si no, ha invocat l’article 99 de la Constitució, que estableix que, si no s’aconsegueix una investidura, hi hagi eleccions repetides al cap de dos mesos.

En aquest punt, s’ha volgut dirigir individualment a Ciutadans perquè “reflexioni sobre la seva posició a la política” i “modifiqui la posició d’obstaculització per una de construcció”. Li ha recordat l’ultimàtum que li ha fet el partit d’Emmanuel Macron. “Sorprèn que aquells que van néixer amb vocació de centre no es prestin a construir l’única alternativa que hi ha per garantir la governabilitat”, ha insistit. Però també s’ha dirigit al PP, recordant l’abstenció socialista amb Mariano Rajoy el 2016.