França segueix amb "gran preocupació" les negociacions de Ciutadans a nivell local a Espanya i avisa el partit d'Albert Rivera que qualsevol aliança amb Vox podria suposar la seva exclusió del grup "centrista renovat" Renew Europe (Renovar Europa) al Parlament Europeu (PE).

En contraposició, les autoritats franceses destaquen la proximitat entre el president francès, Emmanuel Macron, i el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, tant en el personal com en la seva visió sobre la Unió Europea (UE).

"Respecte a l'assumpte de Ciutadans, considerem que l'aliança amb l'extrema dreta, com hem vist a Espanya, no és una opció", va dir la secretària d'Estat d'Assumptes Europeus, Amélie de Montchalin, en una trobada amb premsa espanyola a París.

"Personalment crec -va afegir- que és una decisió del grup parlamentari Renew Europe", com ha estat rebatejat el liberal ALDE després de la irrupció de 21 eurodiputats de La República En Marcha de Macron sortits de les eleccions europees del 26 de maig, i en el qual està previst que estiguin també els set de Ciutadans.

"És una decisió que el grup ha de prendre sobre els límits, què pertany i què no al grup (...) El grup ha de jugar les seves cartes internes, els seus valors i límits i haurà de prendre les decisions", va assenyalar De Montchalin.

"En el grup ho estem estudiant. No volem prendre decisions massa precipitades", van dir per la seva part fonts del Elisi, que van advertir, no obstant això, que qualsevol "plataforma comuna" entre Cs i Vox "qüestionaria" la cooperació entre la República en Marxa i la formació d'Albert Rivera a nivell europeu.

"No hi pot haver incoherències ni ambigüitats"

El president francès no accepta "ambigüitats" ni "aproximacions" amb l'extrema dreta, van avisar les fonts en postil·lar que no hi pot haver "incoherències" en un moment en què s'és definint el "perímetre" del grup Renovar Europa.

Les fonts van recordar que des de fa un any La República en Marxa i Ciutadans treballen junts en la creació d'aquest "grup europeu centrista renovat" i "progressista", que "ha de tenir una coherència ideològica de compromís i de pensament".

"No hi pot haver incoherències ni ambigüitats", van insistir des de l'Elisi, després d'assenyalar que observen i examinen amb "gran preocupació" una col·laboració entre Ciutadans i Vox en els pactes polítics que s'estan tractant de tancar a Espanya.

"Si hi hagués una cooperació en una plataforma comuna local entre Ciutadans i l'extrema dreta, això qüestionaria aquesta cooperació (de Cs amb la República en marxa) inclòs en el treball europeu. No podem ignorar el que succeeix a nivell nacional, local a Espanya", van dir les fonts i van destacar que per a París "no és una anècdota" el que pugui succeir.

Preguntades per quines serien les línies vermelles per a França, les fonts van respondre que estan avaluant la situació i que, de moment, no poden fixar-les "de manera científica".

El que sí que van deixar clar és que per part francesa "no hi ha cap ambigüitat: qualsevol feina de fons, de cooperació amb l'extrema dreta és molt greu" i van afegir que "França com a Executiu no tindrà complaença amb l'extrema dreta".

Per contra, tant la secretària d'Estat per a Assumptes Europeus com les fonts del Elisi van destacar el bon moment pel qual travessen les relacions bilaterals entre França i Espanya, i la sintonia entre Macron i Sánchez.

"Som molt a prop de Pedro Sánchez"

"Som molt a prop de Pedro Sánchez, això és veritat", va afirmar De Montchalin, i va explicar que el motiu és que "té prioritats per a Europa que Macron comparteix".

A més que "hi ha bona relació personal", els uneix, van postil·lar les fonts del Elisi, un compromís europeu fort, la cooperació a l'agenda estratègica i la similitud en les grans prioritats per a la UE.

Aquestes prioritats són, van enumerar, la urgència climàtica, reforçar el model d'economia social de mercat, anar cap a la unió bancària, accelerar la reforma de l'espai Schegen, reforçar les fronteres exteriors o la política de Defensa.