Oriol Junqueras no podrà recollir l'acta d'eurodiputat. La sala segona del Tribunal Suprem ha denegat aquest divendres el permís que va sol·licitar la seva defensa per assistir dilluns que ve a les 12 del migdia al Congrés dels Diputats, quan els ha convocat la JEC per acatar la Constitució i adquirir la condició plena del càrrec pel qual han estat escollits. Aquesta decisió se suma a la de la JEC, que ha dit que Carles Puigdemont i Toni Comín han d'anar a Madrid si volen ser membres de ple dret del Parlament Europeu. Un dels arguments del Suprem és justament el Govern a l'exili. Però la immunitat parlamentària és el principal obstacle.

En la seva interlocutòria, els magistrats argumenten que el desplaçament de Junqueras fins a Brussel·les "posaria en un irreversible perill" els fins del procés. És a dir, no endarrerir la possible sentència després de finalitzar aquesta setmana el judici oral. Adquirir la condició d'eurodiputat significaria adquirir la immunitat. A més a més, el tribunal del procés assenyala que la pèrdua del dret de participació política "no és irreversible", sinó temporal.

La sala segona, presidida per Manuel Marchena, argumenta que el permís per assistir a la Junta Electoral suposaria l'activació d'un tràmit que culminaria amb un doble efecte: "D'una part, si el que es pretén és donar prioritat a la condició de parlamentari europeu, la necessitat de renunciar a la condició, ja adquirida, de membres de les Corts espanyoles; de l'altra, l'obligat trasllat del senyor Junqueras a Brussel·les per a la presa de possessió".

 

El tribunal també s'empara en l'existència d'exiliats. El seu desplaçament a Brussel·les "implicaria d'entrada la pèrdua del control jurisdiccional sobre la mesura cautelar que l'afecta, i això des de l'instant mateix en què l'acusat abandonaria el territori espanyol". I subratlla que Carles Puigdemont "diu haver instal·lat la seu del govern de la república catalana a l'exili, la presidència del qual ell encarnaria".

Segons els magistrats, la situació és diferent del permís que va donar-se als diputats a les Corts espanyoles per prendre possessió dels seus càrrecs. I recorden que Junqueras ja ha adquirit la condició de diputat al Congrés i que el tribunal “ha adoptat les resolucions necessàries per fer possible la titularitat del seu dret”. L’alt tribunal subratlla que “el deure d’aquesta sala d’assegurar els fins del procés adquireix un significat especial, que condiciona la resposta a qualsevol sol·licitud que pugui deduir-se”.

Finalment, la sala segona es cura en salut, i destaca que rebutjar ara el permís “no implica una pèrdua irreversible del dret de participació del sol·licitant, sinó “el seu temporal ajornament fins que, en funció de l’eventual desenllaç del procés, desapareguin els obstacles que impedeixen l’efecte adquisitiu de la condició parlamentària”.