Pedro Sánchez mantindrà Álvaro García Ortiz com a fiscal general tot i les polèmiques amb el Tribunal Suprem, segons han confirmat fonts governamentals aquest dimecres. Concretament, la reunió del Consell de Ministres del pròxim 28 de novembre confirmarà García Ortiz com a fiscal general de l'Estat fins al 2027. "El senyor García Ortiz és fiscal de carrera de reconegut prestigi i ve ja ocupant el lloc de fiscal general de l'Estat des de l'any passat", han afegit les fonts.

García Ortiz va arribar al càrrec el 2022 per substituir la seva predecessora, Dolores Delgado. L'exministra de Justícia havia renunciat a la Fiscalia General de l'Estat per motius de salut i el seu substitut va accedir al lloc amb el suport del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tanmateix, no va tardar a arribar la polèmica: dos mesos després del canvi, García Ortiz va tirar pel dret i va ascendir Delgado a la màxima categoria del Ministeri Públic, tot i el rebuig del Consell Fiscal. L'exdiputada del PSOE va aconseguir la plaça de fiscal en cap de Sala de la Fiscalia Togada del Suprem, considerada la màxima categoria de la carrera. Es va haver d'enfrontar a altres 19 persones que volien la plaça a la Sala Militar, algunes d'elles amb més antiguitat i d'altres amb millor currículum.

La decisió del Suprem i crítiques de fiscals

Poc després d'un any de la polèmica decisió del fiscal general de l'Estat, el Suprem ha anul·lat ara l'ascens de Delgado i ha obligat a García Ortiz a fer una nova proposta. En una sentència que hem conegut aquest dimarts, l'alt tribunal aprecia desviació de poder en la proposta del fiscal general per promoure a fiscal de Sala la seva predecessora —tot atenent el recurs d'un altre candidat, Luis Rueda, que va ser fiscal del Tribunal de Comptes—. La "desviació de poder" consisteix en "l'exercici de potestats administratives per a fins diferents dels fixats per l'ordenament jurídic", de manera que el Suprem ha considerat acreditat que la finalitat que buscava García Ortiz era la promoció de Delgado a la màxima categoria de la Carrera Fiscal. L'alt tribunal afegeix que això s'aparta de la finalitat pròpia de la potestat de resoldre convocatòries per a places del Ministeri Fiscal, les vacants del qual han de proveir-se fonamentalment conforme al criteri del mèrit.

Les polèmiques no s'acaben aquí. I és que un grup de 18 fiscals del Suprem han criticat García Ortiz per no defensar els fiscals del procés per les acusacions de lawfare, davant les comissions parlamentàries per investigar-lo i l'acord d'investidura entre el PSOE i Junts. De fet, han carregat contra el fiscal general de l'Estat per "ignorar deliberadament" una petició d'empara institucional sobre les "injurioses insinuacions" de persecució política o guerra judicial contra l'independentisme català. Malgrat tot, García Ortiz ha estat renovat fins al 2027.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!