El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha donat el vistiplau a Álvaro García Ortiz, el nou fiscal general de l'Estat que substituirà Dolores Delgado, que ha dimitit aquesta setmana per motius de salut. Així, han considerat que compleix amb els "requisits legals exigits" per accedir al càrrec: el fiscal general ha de ser jurista de reconegut prestigi amb més de quinze anys d'exercici efectiu de la seva professió. El ple l'ha avalat amb 12 vots a favor, inclòs el del president del CGPJ, Carlos Lesmes, i set en contra. Previsiblement, tots els vocals que s'hi han oposat, menys un, van ser proposats pel PP, en una composició que fa quatre anys que està caducada.

Els conservadors, dividits

García Ortiz, fiscal especialista en medi ambient, ha obtingut el mateix suport que va aconseguir Delgado fa dos anys i mig. En aquesta ocasió, han votat contra la proposta del Govern els vocals José Antonio Ballestero, Ángeles Carmona, Nuria Díaz Abad, Carmen Llombart, José María Macías, Gerardo Martínez Tristán i Juan Manuel Fernández. Menys Macías, tots van ser recomanats en el seu moment pel PP i formen part del sector conservador del CGPJ, que s'ha dividit a l'hora de votar. Per contra, el president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha donat suport al dictamen, juntament amb els vocals Roser Bach, Mar Cabrejas, Álvaro Cuesta, Vicente Guilarte, Enrique Lucas, Clara Martínez de Careaga, Juan Martínez Moya, Rafael Mozo, Wenceslao Olea, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda. Amb aquesta votació, es compleix el tràmit d'audiència que preveu la Constitució i la Llei orgànica del Poder Judicial en l'òrgan de govern dels jutges. Segons han apuntat a Efe fonts parlamentàries, García Ortiz compareixerà previsiblement la setmana vinent a la Comissió de Justícia del Congrés, últim tràmit al qual s'ha de sotmetre abans que el rei signi el seu nomenament.

Qui és el nou fiscal general de l'Estat?

García Ortiz té acreditats 23 anys com a fiscal a Maó (Menorca) el 1999. Nascut a Salamanca, ha desenvolupat el gruix dels seus 18 anys de carrera fiscal a Galícia, on va ser fiscal delegat de Medi Ambient i va participar en el judici del cas Prestige, el petrolier enfonsat davant les costes gallegues. García Ortiz va arribar a la Secretaria Tècnica el març de 2020, poc després que Delgado es convertís en fiscal general de l'Estat i, com ella, va ser membre del Consell Fiscal, òrgan assessor del ministeri públic, per la Unió Progressista de Fiscals (UPF), associació que va arribar a presidir. El govern de Pedro Sánchez ha proposat aquest expert en incendis forestals el mateix dia en què la ministra de Justícia, Pilar Llop, va rebre la carta de Delgado comunicant-li la seva renúncia al càrrec. Molt crític amb Delgado, el PP també ha mostrat el seu malestar amb l'elecció de García Ortiz en considerar que s'ha perdut l'oportunitat de "dignificar la fiscalia" escollint un independent, tot recordant que el futur fiscal general ha participat en almenys un acte del PSOE gallec.