Un grup de 18 fiscals del Tribunal Suprem han criticat Álvaro García Ortiz per no defensar els fiscals del procés per les acusacions de lawfare, davant les comissions parlamentàries per investigar-lo i l'acord d'investidura entre el PSOE i Junts. Concretament, han carregat contra el fiscal general de l'Estat per "ignorar deliberadament" la petició d'empara institucional sobre les "injurioses insinuacions" de persecució política o guerra judicial contra l'independentisme català.

En una carta d'aquest dimarts, els fiscals signants de la secció penal del Suprem han mostrat la seva "decepció per la manca de voluntat" de García Ortiz de "sortir al pas de les injurioses insinuacions" sobre l'actuació dels fiscals Ismael Moreno, Javier Zaragoza i Fidel Cadena, a més de la fiscal Consuelo Madrigal, que "s'han plasmat en l'acord d'investidura signat pel PSOE i Junts" relatives al denominat lawfare. La missiva està signada per 18 dels 26 fiscals de l'esmentada sala i cap d'ells és un dels quatre fiscals del procés.

Empara institucional i la resposta de García Ortiz

Aquests quatre fiscals havien reclamat a García Ortiz que, "en la seva condició de fiscal general de l'Estat i president del Consell Fiscal, prèvia audiència d'aquest òrgan", els concedís "empara institucional" perquè "juntament amb la concessió de l'amnistia, un mecanisme excepcional de gràcia que no està contemplat a la Constitució, han pactat la creació de comissions d'investigació en seu parlamentària amb la finalitat d'avaluar les actuacions que hagin realitzat o realitzin els òrgans judicials i del ministeri públic". En aquest sentit, van incidir en el fet que la revisió de les decisions jurisdiccionals per un altre poder de l'Estat, en aquest cas el legislatiu, no era "admissible en un Estat que es proclama democràtic i de dret". Així, van advertir que iniciatives com aquesta clarament demostraven "l'intent d'establir un control polític sobre el poder judicial".

El fiscal general de l'Estat va respondre que es mantinguin imparcials davant l'amnistia: "Qualsevol posicionament del ministeri públic respecte d'una futura llei d'amnistia dels fets que van tenir lloc a Catalunya en relació amb el procés independentista exigeix conèixer la definitiva norma que la reguli un cop formi part del nostre ordenament després de la seva publicació al Butlletí Oficial". La resposta no ha agradat gens a aquests 18 fiscals de la sala penal del Suprem. "No ha sigut una altra cosa que una forma d'ignorar deliberadament la resposta a la gravíssima situació que viu el ministeri fiscal i la demanda d'empara formulada pels fiscals del procés, per a ells i per als fiscals de Catalunya, davant els injustificats atacs als quals estan sent sotmesos", han assegurat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!