Álvaro García Ortiz és el nou fiscal general de l'Estat. Ell és qui substituirà Dolores Delgado, que ha ocupat el càrrec des del passat 26 de febrer de 2020. Delgado ha anunciat aquest dimarts la seva renúncia de la posició de fiscal general per motius de salut, segons ha anunciat ella mateixa.

Així és Álvaro García Ortiz, substitut de Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat

Així doncs, García Ortiz serà nomenat d'aquesta nova plaça aquest mateix dimarts en la reunió de Consell de Ministres. Es tracta del número dos de la fiscal general, considerat "fidel escuder" de Delgado davant de les polèmiques que l'han enfrontat amb gran part de la carrera. Ocupava fins al dia d'avui un lloc d'especial rellevància per a la presa de decisions del Ministeri Públic, com és la prefectura de la Secretaria Tècnica.

García Ortiz (Salamanca, 1967) era, fins aquest dimarts, fiscal del Tribunal Suprem i fiscal en cap de Secretaria Tècnica a la Fiscalia General de l'Estat, fins ara presidida per Delgado. Va ingressar a la carrera fiscal el 1998, després d'haver-se llicenciat en Dret a la Universitat de Valladolid. Va ser destinat, en primer lloc, a la fiscalia de Maó, on va exercir de fiscal coordinador entre els anys 2000 i 2002. Seguidament, es va traslladar fins a Santiago de Compostel·la, on dos anys més tard va ser nomenat fiscal especial coordinador d'incendis de la comunitat autònoma.

En aquesta localitat, va estar a càrrec de la investigació dels incendis forestals que van assolar Galícia. Especialitzat en Medi Ambient, en aquella època ja va assenyalar que darrere del "90% dels incendis" hi havia "l'acció humana com a causant". Posteriorment, va esdevenir el portaveu d'Unió Progressista de Fiscals, a la qual tots Delgado també hi pertanyia. Va ser president d'aquesta associació, propera al PSOE, entre el 2013 i el 2017. 

Responsable del 'cas Prestige' 

El 'cas Prestige' representa el desastre mediambiental més gran del país. Un cas que no es va tancar fins al cap de 15 anys després. En la seva estada a la comunitat autònoma gallega, el nou fiscal general de l'Estat va ser també el fiscal de l'enfonsament 'Prestige'. Aquest cas va implicar la investigació sobre la catàstrofe més gran, pel que fa a l'ecosistema, a Espanya. L'enfonsament del petrolier a les costes gallegues, on va vessar milers de tones de fuel, va trigar més d'una dècada a resoldre's. Segons fonts governamentals s'assenyala que, "en un moment d'emergència climàtica i mediambiental, s'aposta per una figura que ha dedicat el compromís professional al medi ambient i suposa posar el focus en la protecció".