El secretari general de Junts, Jordi Sánchez, ha demanat no deixar escapar els pressupostos de la Generalitat com a una oportunitat per continuar amb el projecte independentista del 52%."No podem deixar perdre el creixement de més de 5.000 milions d'euros pel 2022. Tenim una obligació amb els nostres conciutadans", ha demanat des d'un acte de Junts a Lleida aquest diumenge.

"Hem fet la feina, ara cal que això es demostri amb la majoria del 52%", ha reclamat Sànchez, en la mateixa línia que el conseller Jaume Giró ha advertit en un article a ElNacional.cat ​que la falta del suport de la CUP es podria interpretar com un "afebliment de l'aspiració nacional majoritària".

Sànchez ha admès que s'hi han "deixat les banyes per negociar, dialogar i buscar un consens amb els companys de la CUP". Aquest dilluns, les Assemblees Oberts Parlamentàries (AOP) de la formació anticapitalista votaran si segueixen negociant els pressupostos de la Generalitat del 2022, o per contra, presenten una esmena a la totalitat. 

Reinvertir la riquesa en Catalunya

Junts ha engegat amb aquest acte els motors per les municipals del 2023, que també ha comptat amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera; el conseller Jordi Turull; i el diputat i exconseller d'Empresa, Ramon Tremosa.  

Per la seva banda, la consellera Cervera ha defensat "fer independència sense deixar a ningú enrere". "Tots hem d'estar al davant, si no, no seríem un país de primera", ha defensat la consellera.

Tremosa ha afegit la necessitat d'aconseguir la independència de Catalunya per reinvertir el que els catalans generen en Catalunya. "Lleida pot ser un territori encara millor si podem invertir a Catalunya tot el que generem. La llibertat de Catalunya no és un caprici, és una necessitat per evitar anar enrere", ha defensat Tremosa.

El retorn dels exiliats

El secretari de Junts, Jordi Sánchez, ha apel·lat a la unitat per "recuperar el dinamisme" de l'octubre del 2017 i aprofitar la majoria independentista del 14-F i repetir-la a les pròximes municipals. "Aquest país només té futur si els municipis són forts i estan compromesos amb la llibertat del país", ha reivindicat. A més, s'ha compromès a "fer tot el possible" per aconseguir el retorn dels exiliats. 

"Només anant junts podrem fer que algun dia la nostra gent a l'exili començant pel president Carles Puigdemont puguin tornar. El nostre compromís és que tornin, farem el possible per aconseguir-ho", ha promès Sánchez mentre a uns quants centenars de quilòmetres, a Canet de Rosselló, el Consell per la República ha constituït el seu parlament amb la presència dels polítics exiliats. 

Per la seva banda, el conseller Jordi Turull ha presentat Junts com el partit del president Carles Puigdemont i ha apel·lat a l'esperit de l'1 d'octubre. "Que sàpiguen els del suprem que el meu compromís amb Lleida i l'1-O ni és condicional, ni parcial com els indults... és total", ha reivindicat.

"No ens trobaran en la batalla per les engrunes per posposar la batalla pel pa sencer", ha conclòs Turull.