Els pressupostos generals de l’Estat pengen de la llei d’amnistia. En són dependents. Així ho veuen al govern espanyol, que assumeixen que Junts per Catalunya obstruirà els comptes públics si no s’acaba aprovant al Congrés dels Diputats la norma que ha de reparar la persecució judicial a l’independentisme. Expliquen que en les converses entre PSOE i Junts, el partit de Carles Puigdemont no ha condicionat una cosa de l’altra. Ara bé, des de les altes instàncies de l’executiu que presideix Pedro Sánchez donen per fet que “si no surt l’amnistia, posaran problemes amb els pressupostos”.

De la mateixa manera, a la Moncloa també assumeixen que Junts per Catalunya aprofitarà al màxim “fins a l’últim dia i l’últim minut” la negociació sobre la llei d’amnistia per tal que aquesta protegeixi qualsevol independentista. Cal recordar que l’exigència de Junts per Catalunya és que la norma serveixi per amnistiar també els delictes de terrorisme i de traïció, delictes que jutges com Manuel García-Castellón utilitzen per intentar caçar Carles Puigdemont i Marta Rovira. Tot i això, aquestes mateixes fonts del govern espanyol es mostren optimistes; confien que Junts acabi votant a favor de l’amnistia. “L’altra vegada Junts va confiar que hi hauria més negociacions, i ara pressionaran fins a l’últim minut perquè la redacció s’aproximi” a la que ells volen, assenyalen.

Aquest dimecres, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat que “hi ha avenços” en les negociacions del seu executiu pels pressupostos amb els diversos grups parlamentaris del Congrés. Així, assenyalava davant les preguntes dels periodistes sobre Junts, que la Moncloa treballa i parla amb “interlocutors diferents” respecte d’aquells amb els quals aborden l’amnistia, una forma d’intentar desvincular una cosa de l’altra.

 

Els pressupostos, presents a la sessió de control

També aquest dimecres Míriam Nogueras ha arribat al Congrés dels Diputats amb la carpeta dels pressupostos sota el braç. Se celebrava sessió de control al govern espanyol, i la líder de Junts per Catalunya ha preguntat al president Pedro Sánchez quina credibilitat té: si aquesta vegada el seu executiu sí que complirà i executarà les inversions pressupostades per a Catalunya.

Nogueras no ha fet sang, però, i no ha amenaçat de tombar els comptes si no hi ha llei d’amnistia. Més tard també s’ha pronunciat sobre això Montero, en tant que és també ministra d’Hisenda. En declaracions als passadissos del Congrés, ha admès que els percentatges d'execució "han de seguir millorant", tot i que ha assegurat que ja han crescut amb el seu govern.

El govern espanyol colla Junts des de l’immobilisme

Aquest dimarts, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, va assenyalar en aquesta roda de premsa que el desig de l’executiu és arribar “al més aviat possible” a un acord amb Junts per Catalunya sobre l’amnistia. Ara bé, fonts del gabinet de Pedro Sánchez asseguraven que el president espanyol no ha ordenat al seu equip negociador prémer l’accelerador per arribar com més aviat millor a un acord amb la formació independentista. “No ens movem, ens hem plantat”, afirmaven aquestes mateixes fonts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!