Primer cara a cara entre Sánchez i Feijóo després de les eleccions gallegues, amb el líder del PP enfortit i el del PSOE malferit. Tots dos s’han vist les cares tres dies després que els populars aconseguissin una nova majoria absoluta al parlament de Galícia, i després que el cap de l’oposició, reconegués en una conversa informal amb periodistes, que estaria disposat a concedir un indult condicionat a Carles Puigdemont, a més d’haver estudiat durant 24 hores la possibilitat de negociar amb Junts una llei d’amnistia, i admetre que veu complicat provar que el president a l’exili va cometre un delicte de terrorisme durant el procés. “Digui públicament allò que diu en privat; tot vostè és una mentida”, li ha retret el president del govern espanyol a Alberto Núñez Feijóo.

Pedro Sánchez ha defensat que les eleccions gallegues van ser un plebiscit pel lideratge del Partit Popular, de manera que Feijóo no ha de patir perquè Isabel Díaz Ayuso el desnoni del despatx de la setena planta de Génova 13. Així, ha aprofitat la seva intervenció per felicitar Feijóo per “tornar al sentit comú”, en referència a les seves confessions sobre poder pacificar la relació entre Catalunya i Espanya. “Ara tenim la prova que, si fos per vostè, hauria aprovat una amnistia, uns indults i el que hagués fet falta” per tal de ser president del govern espanyol. “Ha de tenir el coratge de dir en públic allò que diu en privat”, ha afegit.

Aquí em té, dempeus”, ha bramat Feijóo durant el cara a cara amb el president del govern espanyol, tot reivindicant que ell va ser l’incontestable vencedor de les eleccions gallegues. De la mateixa manera, ha negat que ell fes aquella confessió amb 16 periodistes, i que ara Sánchez s’atreveix a “mentir sobre el que penso”. “Sobre mentides em guanya vostè per golejada”, ha dit. Sánchez, però, ha lamentat en la seva resposta que Feijóo tracti l’independentisme de “terrorista” quan ell mateix no pensa que el moviment hagi comès aquest delicte. “És tot vostè una mentida”, ha etzibat el dirigent socialista.

 

Fracàs socialista a Galícia

El cara a cara entre tots dos dirigents s’ha produït després que aquest diumenge els socialistes es desplomessin i es quedessin a molta distància del BNG. El PP va obtenir 40 diputats, el BNG se’n va quedar 25 i el PSdeG va haver-se de conformar amb només 9. Democracia Ourensana va aconseguir-ne un.

El lideratge del PP va quedar enfortit. I la interpretació que fan els populars d’aquestes eleccions és que els gallecs han avalat l’estratègia del partit a nivell estatal. De fet, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, va assegurar que la formació mantindrà la seva “fermesa” contra l’amnistia durant les pròximes setmanes, com ha fet fins ara.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!