El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà la primera llei de l'habitatge espanyola. Aquest anunci s'ha produït en plena crisi entre els socis del govern de coalició espanyol pel cas de l'exdiputat de Podemos Alberto Rodríguez i les desavinences entre la ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, i ministra de Treball, Yolanda Díaz. Sánchez aprovarà un dels apartats més sensibles i que ha obert més discrepàncies amb el seu soci de govern, en concret, el lloguer social o la intervenció dels lloguers. 

Després d'un any d’estira-i-arronsa, les discrepàncies entre els dos socis del govern espanyol per la llei de l'habitatge s'havien cronificat. Finalment, però, el PSOE i Unidas Podemos van assolir un acord pel projecte. Ara, Sánchez anuncia la seva aprovació en un intent d'apagar el foc creuat entre els socis de coalició.

Salvar la coalició

Sánchez proclama que "després de més de quaranta anys d'història de democràcia", el govern espanyol tirarà endavant la llei de l'habitatge que neix amb l'objectiu de "convertir en un dret que està en la constitució, en un verdader dret pels joves i per aquells que se sentin exclosos de la compra o del lloguer d'un habitatge".

El president socialista a Mèrida, en la reelecció de Guillermo Fernández com a secretari general del PSOE a Extremadura, ha explicat que l'objectiu de la nova normativa és "deixar d'entendre l'habitatge com un problema, que és el que és per molta gent, perquè sigui realment un dret pel conjunt de la ciutadania, i sobretot per aquells que més la necessiten, que són els joves".

Conflicte entre líders

Cal recordar, que la crisi pel cessament del diputat de Podemos Rodríguez, ve d'un context on Unidas Podemos va donar un cop sobre la taula i va exigir una reunió d'urgència amb el seu soci de govern, el PSOE, per revisar "els compromisos de coalició". Per les ingerències de la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, en les competències de la seva homòloga i ministra de Treball, Yolanda Díaz. Tot i que el PSOE va acceptar trobar-se amb ells, abans han anunciat que la tan polèmica llei de l'habitatge tirarà endavant.

Entre altres demandes Podemos ha reclamat als socialistes la pròrroga de l'escut social, la qual es tractarà en el pròxim Consell de Ministres, on també se signarà el projecte de la llei de l'Habitatge. Aquest darrer també és una de les pedres angulars de Podemos per a aquesta legislatura i els ha costat gairebé un any de negociació amb el PSOE. La reforma del preu del lloguer es veuria inclosa en la nova normativa, que també ha aixecat polseguera entre els dos partits.

L'acord per l'habitatge

Segons fonts d'Unidas Podemos, l'acord sobre la llei de l'habitatge inclourà la retirada de privilegis fiscals i la regulació dels preus del lloguer en les zones de mercat tensat, en el cas dels grans propietaris, és a dir, aquells que tinguin més de 10 habitatges en propietat. Pel que fa als petits propietaris, la llei contempla la congelació dels preus del lloguer i incentius fiscals per abaixar els preus. 

La normativa aposta per un parc públic de lloguer, el qual es nodrirà del 30% dels habitatges de totes les promocions d'habitatge protegit. Per lluitar contra les cases buides quan hi ha tanta gent que necessita un sostre, la llei impulsa un impost per aquests immobles, a través del recarregat de l'IBI de fins al 150%.  

Imatge principal de Pedro Sánchez a Mèrida EFE