La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha reafirmat aquest dissabte el seu compromís de derogar la reforma laboral del Partit Popular "malgrat totes les resistències, que hi ha, i són moltes".

"Malgrat totes aquelles persones que, siguin on siguin, mai no han tingut la intenció d'alterar el model laboral de precarietat que ha imposat la dreta al nostre país, sé que sabeu què és la reforma laboral. Aquesta precarietat, aquesta injustícia, és la reforma laboral i això és el que volem derogar definitivament", ha insistit la ministra de Treball en el 12è Congrés Confederal de Comissions Obreres (CCOO).

Al crit de "Sí es pot!" a l'auditori, Díaz ha assegurat que la seva cartera avançarà en la "modernització definitiva" del mercat de treball i seguirà amb les taules de diàleg. Així mateix, ha agraït al sindicat, al qual s'ha referit com a "casa comuna" en la qual s'ha criat, les "centenars de propostes, d'hores compartides". "Afrontarem una tasca mai feta al nostre país en més de 40 anys. No ens aturarem en la reforma laboral. Tenim més ambició encara, volem arribar més lluny i volem fer-ho amb qui aixeca aquest país cada dia", ha manifestat.

Passar de les paraules als fets

La vicepresidenta segona vol deixar "les paraules" i passar als fets. "Culminarem aquesta tasca ja avançada per desterrar, després de tantes dècades, la temporalitat i la precarietat que tenallen les nostres vides i el nostre futur", ha subratllat.

El discurs de Díaz en el 12è Congrés Confederal de CCOO i la seva defensa de la derogació de la reforma laboral del PP s'ha produït en un clima de tensió dins del Govern de coalició a causa de les negociacions per la reforma laboral. Unides Podem va sol·licitar al PSOE una reunió urgent després de criticar la ingerència de la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Economia, Nadia Calviño, en les competències de Díaz. El president Pedro Sánchez va assegurar aquest divendres en una roda de premsa a Brussel·les que no existeix una intromissió de Calviño en la negociació sobre la reforma laboral, ja que és un assumpte que correspon a tot l'Executiu. "El meu compromís amb el nou país que avança, amb la majoria parlamentària progressista i amb el govern de coalició és total", ha dit la ministra en el seu discurs, com a única resposta a la polèmica.

Rebuda entre crits de "presidenta", Díaz ha aprofitat la seva intervenció per fer un balanç de la seva gestió al capdavant del Ministeri de Treball. "Donem certeses a les persones treballadores i a les empreses, i allà hi ha els grans acords socials que el demostren", ha remarcat.

Augmentar el salari mínim un 60%

Els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), la pujada del salari mínim interprofessional (SMI), la llei 'rider', els descensos en les xifres d'atur o els augments de les afiliacions a la Seguretat Social han aparegut en l'enumeració de Díaz. "Us asseguro que el millor està per arribar", ha augurat. I és que l'objectiu del Govern és pujar l’SMI al 60% del salari mitjà espanyol al final de la legislatura, que després de l'últim acord es troba en 965 euros mensuals en 14 pagues.

"Complirem l'any 2022 i 2023 aquest camí que ens dicta la Comissió de persones expertes i la Carta Social Europea, mà a mà amb els agents socials. Continuem apujant el Salari Mínim Interprofessional. Per convicció i per dignitat", ha afirmat Díaz. Així mateix, ha anunciat l'activació d'un Pla de Xoc contra la sinistralitat laboral, al qual s'ha referit com un "ambiciós dispositiu per frenar la xacra dels accidents mortals".

CCOO representa "el millor d'aquest país"

Díaz ha recordat la història de CCOO i ha valorat la tasca del sindicat des de la seva fundació fins a la implicació en el diàleg social durant la pandèmia. "Un sindicalisme fort, organitzat, un sindicalisme que arriba a més llocs i a més persones és una sòlida garantia democràtica. Representeu el millor d'aquest país, sou on heu de ser", ha manifestat.

Així mateix, ha felicitat el secretari general, Unai Sordo, que serà reelegit per al seu segon mandat en aquest 12è Congrés Confederal. La ministra ha valorat la seva "altura de mires", "responsabilitat" i "generositat". "Enhorabona a la nova Executiva confederal; enhorabona per l'organització d'aquest Congrés a totes i tots els companys de CCOO; i enhorabona al vostre secretari general, que sempre ha estat a l'altura i ha donat el millor de si mateix. Continuarem treballant junts", ha conclòs Díaz.

 

Imatge principal: La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, en la sessió de control del Congrés dels Diputats/ EFE