El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha carregat contra la decisió d'ERC de no presentar esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat a canvi de fomentar el català en el sector audiovisual: "Han deixat en mans del PSOE la protecció de la llengua catalana".

Sànchez ha considerat una "oportunitat perduda" que l'independentisme no hagi negociat conjuntament amb el govern espanyol la tramitació dels pressupostos de l'Estat i ha recriminat el preacord que ha signat ERC amb l'executiu espanyol sobre la llei de l'audiovisual. Ha assegurat que ERC "estan contents" per un acord que "simplement es diu que ja parlarem més endavant", quan, segons el secretari de Junts, fa deu dies deien que exigirien unes quotes per donar suport a la tramitació.

Una oportunitat perduda

El líder de Junts, en declaracions a la premsa abans de participar en un acte a Girona, ha lamentat que l'independentisme ha "tornat a badar" davant d'un executiu central en minoria. Segons Sànchez, s'ha "perdut" una oportunitat de poder forçar un compromís concret i específic amb la protecció del català, també s'ha perdut l'ocasió "d'arrencar un retorn" d'uns recursos que "de manera sistemàtica han anat incomplint", ha proclamat.

Tot i les discrepàncies entre ERC i Junts per la tramitació dels pressupostos estatals, ha garantit que aquests comptes "no afectaran l'estabilitat del Govern a Catalunya" perquè ambdues parts tenen "un compromís molt definit".

L'acord del PSC i ERC

Els pressupostos generals de l’Estat per al 2022 seran tramitats la setmana que ve al Congrés dels Diputats. Ho seran gràcies a un acord en temps de descompte entre ERC i el PSOE, anunciat pel portaveu republicà Gabriel Rufián en roda premsa. Per una banda s’ha acordat el blindatge del català a la futura llei audiovisual. Per altra banda, s’ha pactat el compliment de compromisos pactats per als anteriors comptes públics espanyols. Però què diu exactament l’acord subscrit?

Gabriel Rufián i Pedro Sánchez Moncloa

Pel que fa a la llei audiovisual estatal, segons el document difós per ERC, el PSOE es compromet a aprovar una llei que “potenciarà i fomentarà la producció audiovisual, protegint les llengües cooficials i contribuint a la seva difusió”. En aquest sentit, el text assenyala que “es buscaran les millors fórmules per a garantir un percentatge de producció, doblatge i subtitulació en llengües cooficials que requerirà de la conformitat d’Esquerra Republicana per a aprovar la Llei”. És a dir, s’establiran quotes que hauran d’estar avalades pels republicans, que alhora estan en contacte amb formacions basques i gallegues.

En aquest mateix àmbit, s’ha pactat que “la nova llei audiovisual respectarà totes les actuals competències dels organismes de gestió i control (CAC) autonòmics i treballarà per a dotar-los de noves competències”. També hi ha un compromís que les televisions autonòmiques amb llengua pròpia es vegin beneficiades dels nous sistemes de finançament que s’estableixin, i que RTVE, en coproducció amb TV3, “sigui motor de producció audiovisual i es reservin fons perquè així sigui”.

Imatge principal de Jordi Sànchez ACN