El secretari de Mitjans de Comunicació del Govern, Oriol Duran, ha afirmat que la quota del català en l'audiovisual és "important" però que no és l'única "clau" ni l'"únic que ha d'importar" en la nova llei espanyola del sector. En una entrevista a RAC1, ha reflexionat que s'ha convertit el debat del català en l'audiovisual a una qüestió "de si amb el 5% o el 6% se salvarà" i ha advertit que "es pot fer una llei amb unes quotes altíssimes, però que sense producció, talent ni gent treballant i pensant en català, malament rai".

Aprova l'acord 

Duran ha donat per "bo" l'acord d'ERC amb el govern de Pedro Sánchez sobre el català en l'audiovisual, assegurant que "posa el català i les quotes sobre la taula i fins ara no hi era més enllà de Catalunya". Preguntat si era un acord de mínims, ha resolt que "és més del que hi havia" i "anirà bé".

El secretari de Mitjans creu que és molt important ampliar la mirada més enllà del percentatge que ha de representar el català en l'oferta audiovisual. Per exemple, ha argumentat, si en una plataforma hi ha una gran quantitat de contingut en català, però forma part del catàleg antic i no hi ha cap novetat en la llengua, "tampoc és la sortida". En qualsevol cas, si s'acaba aprovant la nova llei, ha assenyalat que haurien de ser les plataformes les que impulsin el doblatge en català i treballar per incorporar-lo.

Renovació 


Sobre la renovació dels òrgans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Duran ha insistit que és "urgent" i que la situació d'"interinitat no ajuda a l'audiovisual". Després de la ronda amb els grups polítics, ha afirmat que hi ha voluntat perquè la renovació no s'allargui si bé "sembla que hi ha algun grup que considera que és millor estar en la situació actual". Preguntat per aquesta qüestió, ha assenyalat que "hi ha tres grans forces que haurien d'impulsar-ho i no s'acaben de posar d'acord".

En aquest sentit, Duran espera que la renovació de càrrecs caducats a la CCMA i al CAC es pugui fer "abans de finals d'any i s'ha mostrat partidari que el Consell tingui capacitat vigilant i sancionadora també en la televisió digital com ara té en la lineal.

Acord per negociar 

Ahir, l'executiva d'ERC va decidir finalment no presentar una esmena a la totalitat contra els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2022 fruit d'un acord amb el govern espanyol per "blindar amb quotes el català a la Llei Audiovisual". ERC i el govern espanyol, segons els republicans, negociaran aquesta quota. L'acord ha arribat després de setmanes de negociacions i negatives del govern espanyol, i s'ha certificat només minuts abans que expirés el termini de presentació de l'esmena. Dijous vinent es votaran les esmenes a la totalitat del PP, Vox, Junts i la CUP, entre altres.

Avui, la portaveu Marta Vilalta ha volgut aclarir que "ahir no vam donar un 'sí' als pressupostos, ahir vam obrir la porta a la negociació", seguint la línia en què es va pronunciar Gabriel Rufián ahir al Congrés. Vilalta ha avisat als socialistes que es tracta d'un acord per les esmenes; ERC no en presentarà i, posteriorment, seurà a negociar per decidir el seu vot el dia que s'hagin d'aprovar els comptes estatals.