Avui el Procicat ha ordenat el reforç dels controls als bars, restaurants i terrasses. Tot i que, segons assegura Protecció Civil, "aquest compliment és majoritari per part tant de la clientela com dels encarregats dels locals", cal mantenir l’alerta "de manera constant i no abaixar la guàrdia".

Per això avui s'ha decidit fer el reforç i alertar els ajuntaments perquè activin les policies locals. "No podem exigir que el control el faci el restaurador", ha dit el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, en una entrevista al Tot es mou de TV3.

El conseller ha explicat que cal "vetllar pel compliment de les mesures de moment amb caràcter pedagògic", però ha alertat que "si no es fa cas, es tirarà de les sancions". Miquel Sàmper ha recordat que "per fer el salt de tram s'han de complir unes mesures que no són menors".

El conseller ha volgut deixar clar que es tracta d'una mesura "no recaptatòria", sinó que "és dissuasòria". 

Mossos d'Esquadra i policies locals reforçaran els controls del compliment de les mesures contra la Covid-19 en bars, cafeteries i restaurants, especialment a les terrasses. Segons fonts d'Interior, aquesta actualització s’ha fet amb participació de la Direcció General de Comerç, que ha comunicat l’actualització del pla al Gremi de Restauració.

El Procicat recorda als ajuntaments que han d’assegurar el compliment d’aquestes mesures, necessàries per mantenir la reobertura de fase.

Entre les mesures hi ha que el consum sempre s’ha de realitzar a la taula, mai a la barra, ni, en general, drets; que tant a les terrasses com als espais interiors els grups de clients poden ser d'un màxim de 4 persones, amb l’excepció de persones d’una única bombolla de convivència (persones que viuen al mateix domicili) en què no s'aplicaria límit. La ubicació de taules ha de permetre la distància mínima de dos metres entre comensals de taules diferents. Aquesta distància ha d’estar degudament senyalitzada amb elements visibles per a tothom. I s’ha de garantir la distància d’un metre entre persones d’una mateixa taula, excepte que totes les persones formin part d’una única bombolla de convivència (persones que conviuen en un mateix domicili).

Toc de queda i tancament perimetral

El conseller d'Interior també ha fet balanç del toc de queda nocturn i el tancament perimetral dels caps de setmana. Segons Miquel Sàmper, el compliment "va bé". Tot i que hi ha algunes denúncies, "hi ha un compliment molt complet per pràcticament tota la població". 

Sobre el tancament perimetral, Sàmper ha admès "la picaresca" de marxar els dijous a la tarda a segones residències.

De cara a Nadal, i pendents del que es pugui decidir en la reunió de Sanitat d'avui, el conseller entén que les nits de Nadal i Cap d'Any "es pot entendre un cert relaxament" pel que fa a l'hora de tornar a casa. Però també ha recordat que es recomana només tenir dues bombolles de convivència de 10 persones cada una.