El primer secretari del Partit dels Socialistes Catalans, Salvador Illa, ha criticat Junts per "tancar-se en banda" amb la taula de diàleg. Illa ha carregat contra la formació de Laura Borràs i Jordi Turull per "fer pronòstics abans d'aquest exercici de diàleg", i això ho ha considerat "un error". El líder socialista ha contestat a Junts, que va anunciar ahir que no assistirà a la reunió de la taula de diàleg programada per a finals d'aquest mes, encara que ERC (el seu soci al Govern) hagi pactat amb l'executiu espanyol dues trobades pel que queda d'aquest 2022. Illa ha lamentat la decisió de la formació de Junts i ha insistit en el fet que "ningú pot quedar exclòs del diàleg". Amb tot, ha considerat que aconseguir asseure's a la taula "no depèn únicament dels socialistes", sinó que ha de ser una decisió en conjunt de tots els partits. En aquesta línia, ha insistit en el fet que tothom "ha de fer un esforç" per escoltar-se i arribar a un acord.

Les declaracions les ha fet aquest migdia en la cloenda d'una formació de la Joventut Socialista de Catalunya, que s'ha fet aquest cap de setmana a Vilobí d'Onyar, a la comarca de la Selva. El primer secretari del PSC ha afirmat que és "un error" no apostar per la negociació i ha assegurat que no se li acut "cap camí que no sigui aquest", dialogar. També ha dit que, tot i que els socialistes han expressat clarament la seva posició sobre el procés català, han mostrat sempre "voluntat" de negociar i de reunir la taula.

Junts dona per acabat el diàleg

La resposta d'Illa ha estat a propòsit del moviment de Junts, que va verbalitzar ahir el secretari general de la formació, Jordi Turull. Aquest va anunciar que no assistirien a la reunió de la trobada a finals de juliol entre la delegació catalana i espanyola i va donar per finalitzat aquesta via de diàleg. "No farem de socorristes del PSOE", va argumentar per sentenciar amb: "No ens deixarem arrossegar per un cant de sirena enverinat i malintencionat". "Fins fa quatre dies ens ignoraven, ens menystenien i ara Sánchez té desfici perquè Junts sigui a taula diàleg. Això sí, amb la gent que diguin ells, i els temes que diguin ells, i nosaltres, a fer bondat", va retreure per insistir que Junts només serà en una taula "amb garanties i per parlar d'amnistia i autodeterminació". "Per fer de socorristes d'un naufragi electoral, que es busquin altres socorristes", va reblar.

Segons el secretari general, Junts no es deixarà intimidar i aquest cap de setmana posarà blanc sobre negre les bases per recomençar. "La taula que volem i urgeix és per recosir els sectors de l'independentisme i tornar a passar a l'acció, perquè després de cinc anys, hem de passar a l'acció i si algú no hi vol ser, nosaltres començarem a passar", va advertir en un nou missatge als socis republicans: "Ja n'hi ha prou de veure-les venir i estar pendents de Madrid. Comença ser hora fer coses perquè Madrid estigui pendent de nosaltres".