Les bases de Junts portaran al congrés nacional d'aquest cap de setmana la discussió sobre la continuïtat del pacte de govern amb ERC. Entre les esmenes a la ponència política que es debatran en la segona part del congrés, hi ha propostes contradictòries. D'una banda, alguns militants volen que ni tan sols es tracti la sortida de la formació de l'executiu ilderada per Pere Aragonès, mentre que altres afiliats demanen ser consultats sobre aquest pas abans que acabi l'any. D'altra banda, també n'hi ha alguns que exigeixen la sortida immediata del Govern amb els republicans a través d'una esmena: "Vist el comportament deslleial d'ER, i la forta pèrdua de confiança en Junts derivada d'un mal govern i d'una societat fictícia que no funciona, no cal perdre ni més temps ni més força electoral. Per això, Junts sortirà del Govern després d'aquest congrés”, diu el text.

Qüestionen el pacte de govern amb ERC

La ponència política que l'executiva va remetre a la militància deixa la porta oberta a discutir la sortida del Govern: "Junts plantejarà a les seves bases la possibilitat de continuar o no al Govern o prendre altres tipus d'iniciatives adequades a la situació", llegia. Un pas, però, supeditat a l'avaluació de l'acord de govern amb ERC. Per això, Junts va encarregar una auditoria interna del pacte a finals de març, però tres mesos i mig més tard, encara no s'ha acabat. De fet, des de la formació han anat ajornant el termini previst per acabar l'auditoria. Ara, preveuen enllestir-la a finals de juliol, quan la presentaran a l'executiva, i no serà fins al setembre quan la portin davant el Consell Nacional del partit. A partir d'aquí, veuran si continuen o no al govern. D'entrada, la ponència ja constata que en el primer any a l'executiu "no s'ha avançat".

En la ponència política transaccionada que ha publicat aquest dijous el partit de cara al congrés del cap de setmana, no s'ha modificat el text que fa referència a la coalició de Govern. Ara bé, dissabte debatran una desena d'esmenes que plantegen canvis. N'hi ha una que demana eliminar la consulta a les bases sobre el pacte amb ERC i un altre que només vol que es pregunti sobre "la possibilitat de prendre iniciatives adequades a la situació", és a dir, suprimint la pregunta directa sobre la "possibilitat de continuar o no al govern". En canvi, l'assemblea d'afiliats d'Igualada ha proposat que es faci la consulta a les bases aquest 2022. Una altra esmena concreta la data: el 15 de setembre del 2022.

Política de pactes

Pel que fa a la política de pactes, la ponència política que hi ha ara sobre la taula diu que a les institucions supramunicipals Junts pactarà "de forma molt prioritària amb aquells partits que acceptin el dret a l'autodeterminació i condemnin la repressió". Actualment, Junts té un pacte amb el PSC a la diputació de Barcelona, però alguns afiliats no el veuen amb bons ulls. Així, una de les esmenes que es debatrà al congrés demana que no es pacti amb "en cap institució supramunicipal amb aquells partits que refusen el dret a l'autodeterminació o altres partits contraris als drets individuals i col·lectius bàsics". Als ajuntaments, la ponència proposa prioritzar els pactes amb partits independentistes tot respectant “l'autonomia local tenint en compte les diferents realitats polítiques territorials, sempre que el pacte permeti aplicar" el programa del partit. Una esmena, però, pretén posar una "línia vermella": "No fer cap pacte amb partits del bloc del 155 a les capitals de comarca, ciutats de més de 50.000 habitants i als diferents ens supramunicipals com els Consells Comarcals i les Diputacions".