L’atac terrorista de dilluns a primera hora del matí a Cornellà de Llobregat centra les portades d’aquest dimarts, per bé que en el pla polític el que pren protagonisme és el rum-rum insistent de l’aplicació de nou de l’article 155 de la Constitució espanyola amb l’objectiu, un cop més, de laminar l’autogovern català.

Després de quedar-se amb ganes de més, Ciutadans busca ara qualsevol escletxa, ni que sigui un discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, per maniobrar en contra de l’autogovern català. I al seu torn el PP també s’hi apunta, perquè a l’oposició sempre és més fàcil deixar-se endur pel discurs maximalista i és important no perdre pistonada ni electors de més enllà de la dreta.

A partir d’aquí, el diari madrileny La Razón té camp per titular PP y Cs piden a Sánchez reactivar el 155 si Torra sigue con las provocaciones, un titular que interpreta que les paraules de Torra són això, ‘provocacions’, a les quals cal donar resposta, com bé es van preocupar de demanar ahir tant Ciutadans com el Partit Popular, per bé que de moment, el que ha dit el Govern espanyol no va en aquesta direcció, ja que un discurs, de moment, no és un “fet jurídic”.

En tot cas, el que sembla clar és que ja tenim al davant una nova tendència de la moda periodístico-cavernària d’aquesta temporada estiu-tardor: la reclamació d’una nova aplicació de l’article 155 per fer fora el Govern actual serà un rum-rum que pujarà de to i intensitat a mesura que passin els dies, com un afegit més de l’espiral de provocacions insistents —la retirada de llaços grocs amb l’aval de la fiscal general i les crides a desobeir els Mossos del diputat de Cs Juan Carlos Girauta són dos dels exemples més recents— que forma part de l’estratègia de demostrar que el clima polític a Catalunya és insostenible i només un cop de puny a la taula el podrà resoldre.

El relat periodístic forma, doncs, una de les potes en què se sustenta l’actual ofensiva unionista, cada cop amb objectius més clars. Després de l’ensulsiada del 21-D, l’alternativa passa ara per guanyar al Senat —on el PP conserva la seva majoria absoluta— el que no es va guanyar a les urnes catalanes. Per tant, el marcatge individual a Quim Torra i el global a l’independentisme serà més dur a mesura que passin els dies i arribem a una tardor que sí, ja ho sabem, serà ‘calenta’. Bon dimarts a tothom.