El secretari general de Ciutadans (Cs), José Manuel Villegas, ha demanat aquest dilluns al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que activi formalment el procés cap a una nova aplicació de l'article 155 de la Constitució enviant un requeriment previ al president Quim Torra i ha acusat l'executiu de "mirar a un altre costat" amb el 'procés'.

"Demanem al senyor Sánchez, formalment, que actuï. Cada dia que passa, hi ha una provocació més; reiterant aquesta voluntat per incomplir la llei", ha asseverat Villegas. En concret, ha indicat que, si després de la notificació prèvia al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè asseguri que respectarà la Constitució i complirà la llei, el Govern "és fora", Sánchez hauria de convocar als partits constitucionalistes per consensuar què fer.

En aquest context, Villegas ha reiterat que no s'ha d'esperar que el govern actuï, perquè ja ha mostrat les seves intencions en diverses ocasions.

En aquest context, ha mostrat la seva "preocupació" perquè "el govern del senyor Sánchez miri cap a un altre costat" a Catalunya per haver pactat "amb els que estan atacant" la "unitat" i "igualtat" de "tots els espanyols". Per aquesta raó, ha afirmat, el president del govern espanyol "no s'oposa a aquest repte que estan duent a terme a la democràcia".

Segons l'article 155 de la Constitució espanyola, abans que el Senat aprovi la intervenció d'una autonomia es preveu com a pas previ l'enviament d'un requeriment al president de la comunitat autònoma perquè acati la Constitució.