El president del PP, Pablo Casado, ha emplaçat aquest dilluns el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, a prendre "des d'ara" les mesures oportunes per frenar "les amenaces a l'Estat del president de la Generalitat Quim Torra", o el seu partit demanarà que es torni a aplicar l'article 155 de la Constitució.

Després de recordar que ja va traslladar a Sánchez la idea de tornar a aplicar el 155 a la reunió que tots dos van mantenir al palau de la Moncloa fa algunes setmanes, Casado ha argumentat que la situació va empitjorant a mesura que Torra passa "de les paraules als fets".

Casado ha considerat "inacceptables" les declaracions de Torra dient que cal atacar l'Estat espanyol, ha assenyalat que "les paraules són molt importants" i ha advertit que les frases també poden tenir repercussió jurídica.

"Els pitjors moments de confrontació que viu la història comencen per frases", ha alertat el líder del PP, qui s'ha mostrat també en desacord amb la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, que aquest diumenge va dir que només era una frase desafortunada i que només amb això no s'atacava l'Estat. Segons el parer de Casado, "sí que va ser un atac a l'Estat i a més l'amenaça va ser explícita".

Albiol creu que "no es donen les circumstàncies concretes" pel 155

El president del PPC, Xavier Garcia Albiol, creu que encara no s'ha de posar en marxa el 155 a Catalunya perquè "no es donen les circumstàncies concretes". En declaracions a La Sexta, Albiol ha considerat que no s'ha passat de les amenaces als fets i que, per tant, encara no s'ha d'aplicar.

Ara bé, Albiol ja avança que si la Generalitat "passa de les paraules als fets concrets" caldrà que el 155 sigui "més llarg i més intens" per tal de ser "resolutiu" i retornar la "normalitat institucional, social i política a Catalunya".

El líder del PPC també ha criticat amb duresa les declaracions de Torra sobre "atacar l'Estat" però creu que encara no s'ha de parlar de reactivar el 155. Això sí, el líder del PP a Catalunya també ha demanat "una resposta jurídica" per les declaracions de Torra que, segons Albiol, podrien suposar un delicte "d'apologia".