En plena negociació pels pressupostos generals de l'Estat i amb la novetat que el PSOE planteja reduir a la meitat les penes pel delicte de sedició, Gabriel Rufián ha defensat aquest matí el fet que ERC no hagi plantejat cap esmena a la totalitat dels pressupostos per donar més temps a poder-los millorar, ja que és la llei que més afecta al dia a dia de la gent. En aquest sentit, el republicà ha apuntat que la negociació dels pressupostos és la principal eina que tenen els republicans, amb 13 diputats al Congrés per fer moure al PSOE, que sense això no concediria res a Catalunya, segons considera els líders d'Esquerra a Madrid. Alhora, però, també reconeix que ni tan sols arribant a acord per aprovar les comptes espanyoles, com va passar l'any 2021, el PSOE compleix amb allò que es va pactar. "És molt important que la gent entengui que la principal palanca que tenim per fer que el PSOE es mogui són els pressupostos", ha resumit Rufián en una entrevista al programa Cafè d'Idees. 

Amb tot, s'ha volgut allunyar de Joan Tardà quan aquest defensava que era imprescindible aprovar abans la reforma del delicte de sedició, per deixar ben clar que a parer seu són dues coses separades donar el sí als pressupostos i arribar a un acord amb els socialistes en aquest sentit. Ara, amb la proposta de Pedro Sánchez sobre la taula, reconeix que seria una bona notícia, ja que implicaria modificar un delicte anacrònic que no té comparació a la resta d'Europa, però alhora considera que aquest delicte no preocupa a la gent: "La població està desconnectada d'aquests temes i no està preocupada per si es reforma o no aquest delicte. A la gent el que li preocupa és pagar la seva hipoteca o anar al súper". Anant més enllà ha titllat aquesta proposta de les socialistes com una "muntanya russa mediàtica" i s'ha centrat en la negociació per aprovar els pressupostos de l'Estat, tot i que encara hi queda "molt recorregut", assenyalant un dels temes clau la llei d'habitatge i descartant que la reforma de la sedició sigui una condició d'ERC: "L'única condició que posem és avançar i millorar els pressupostos socialment i avançar en el conflicte", perquè és "el que la gent demana". 

Content amb la presència de Nadal i Ubasart al Govern 

Sobre les polèmiques declaracions del conseller d'Universitats, Joaquim Nadal, Rufián s'ha mostrat encantat que el nou govern de Catalunya en solitari d'ERC inclogui persones que reconeixen que no són independentistes i que votarien que no al referèndum, ja que aquestes són "imprescindibles per fer la independència". Davant les crítiques que ha suposat pel seu partit incloure no independentistes al seu Govern, el diputat ha ironitzat recordant que el seu cognom és "Rufián" i que per tant, no l'afecten els insults que rep per Twitter, mentre defensava la presència de persones de fora del partit: "Ubsarat, Campuzano i Nadal m'agraden molt. Jo fa molts anys que gestiono un grup parlamentari molt similar. Posar d'acord a molta gent és un repte, però també és el nostre triomf". 

Pel que fa a l'aprovació dels pressupostos a Catalunya, ha volgut desviar l'atenció mediàtica sobre el suport o no dels socialistes i posar-la sobre "per què un partit que fa dos dies era al Govern ara votarà en contra dels comptes". Així s'ha referit a Junts, tot i que ha esperat que el partit reflexioni i que demostri que estima Catalunya aprovant aquests comptes elaborades pel seu propi conseller, Jaume Giró: "A mi em sobta que parlis de Catalunya tot el dia, i després no vulguis provar els seus pressupostos", ha resumit.