El govern espanyol està disposat a reformar el delicte de sedició en el Codi Penal, segons avança aquest dilluns El País. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha declarat la seva intenció de reformar-lo en diverses ocasions, la darrera ha estat aquest divendres a Brussel·les després d'una sessió de treball del Consell Europeu, on es va mostrar a favor de reduir les penes en els delictes per equiparar-les a les principals democràcies europees, però en cap cas eliminar el delicte o reduir-lo per sota de la mitjana europea. A diferència dels indults, la reforma d'aquest delicte necessita ser votada al Congrés per majoria absoluta, i Sánchez ja va aclarir des de Brussel·les que seria difícil: "Avui dia sembla que no la tenim". El diari recorda que a Espanya el delicte de sedició té una condemna de 15 anys, i segons els estudis que coneix el govern de Sánchez, la mitjana europea està al voltant dels sis anys, fins i tot, hi ha diverses potències europees que se situen per sota d'aquesta mitjana. A més, la legislació europea és molt més permissiva tant amb els delictes de sedició com els de rebel·lió, fins i tot algunes legislacions ni els contemplen. 

Delicte de sedició en paral·lel als pressupostos

L'ambient polític actual a Espanya sembla que permetrà aquesta reforma, ja que ERC que s'havia mostrat contrària a aquesta reforma, ara la vol tirar endavant. Els republicans consideren que hauria d'estar enllestida abans que acabi l'any i, a banda, demanen que es negociï de manera paral·lela als pressupostos generals de l'Estat. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va advertir aquest divendres que la majoria que potser acaba aprovant els pressupostos també podria votar a favor d'una reforma del delicte de sedició. En la mateixa línia es va expressar la portaveu d'ERC al Parlament de Catalunya, Marta Vilalta, que va reclamar que la negociació dels pressupostos i el procés de desjudicialització avancin "al mateix temps". Així com el seu portaveu en el Congrés, Gabriel Rufián, va destacar davant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no es pot negociar mentre hi hagi persones amb causes pendents a compte del procés. 

Des d'ERC apunten que tot i que ja no reclamen l'eliminació del delicte, com sí que ho feien abans, no es conformaran amb reformes menors. El citat diari detalla que ERC encara no ha enviat al govern espanyol un document amb la seva proposta formal, i només s'han donat converses informals entre el govern espanyol i ERC sobre aquest assumpte. Sánchez ha deixat clara la voluntat política per reformar el delicte, però ha reiterat que no podria deixar sense contingut els articles 544 i 545 del Codi Penal, que recull la sedició, tot i que sí que s'acceptaria una modernització d'uns conceptes que són originals del Codi Penal de 1822, i han quedat desfasats a comparació de la resta de legislacions europees. 

ERC amb el seu vot aprovaria una reforma que ajudaria membres del seu partit, com la seva secretària general, Marta Rovira, exiliada a Suïssa, tot i que no els garantiria no trepitjar la presó si decidissin tornar a Espanya. Si s'aprovés la pena màxima de 6 anys, Rovira no té garantit que no entraria a presó. Carles Puigdemont tampoc tindria aquesta seguretat, encara que, segons El País, tot i que no amb seguretat, podrien evitar la presó preventiva a l'espera de judici. 

Justícia veu necessari reformar la sedició

La ministra de Justícia, Pilar Llop, va parlar aquest dijous sobre la necessitat de revisar el delicte de sedició, que va recordar que ja "s'hi treballa internament a nivell tècnic", al Ministeri de Justícia, des d'abans de ser nomenada ella ministra "perquè necessita una revisió". Llop va detallar que la sedició està castigada amb "penes desproporcionades respecte a la resta de conductes tipificades com a delictes contra l'ordre públic i desobediències en altres països d'Europa" i, per tant, considera que Espanya s'ha d'homologar en termes democràtics a altres països europeus adaptant les característiques de la sedició perquè hi hagi unes "penes adequades a les conductes que es consideren sedicioses".