Gabriel Rufián torna a Santaco, al barri de Fondo, on de petit "caminava entre xeringues plenes d'heroïna i sang". Amb la posició consolidada a Madrid, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats ha decidit ampliar horitzons i fer el salt també a la política municipal. Un cop proclamat com a candidat republicà a Santa Coloma de Gramenet, aquest diumenge ha celebrat la seva posada de llarg. Però els missatges han anat molt més enllà dels termes municipals de Santaco. Mentre Rufián s'ha compromès a lluitar per tots els veïns, no només els independentistes, Oriol Junqueras ha defensat que Esquerra Republicana representa avui el nou "sentir general" de la societat catalana. I l'exportaveu a Madrid, Joan Tardà, ha reivindicat el partit com a "nou pal de paller del republicanisme", que va més enllà de l'independentisme

L’acte de proclamació de Gabriel Rufián com a candidat a les municipals havia quedat eclipsat per la crisi de Govern. És per això que, dues setmanes després, els republicans li han muntat un acte amb més entitat al Parc Europa de Santa Coloma. S’hi han aplegat uns centenars de militants i simpatitzants, que han gaudit de la multiculturalitat, des de la playlist dels Països Catalans, més pròpia de Jovent Republicà, fins al grup flamenc SonDelVent, que ha interpretat des de cançons de Niña Pastori fins al Boig per tu de Sau, versió rumba. L’acte ha estat moderat per la periodista badalonina Laura Fa, col·laboradora de Sálvame. També hi han estat alguns pesos pesants d’ERC, començant per Oriol Junqueras, consellers de la Generalitat o l'exportaveu Joan Tardà.

Rufián ha reivindicat els seus orígens a Santa Coloma de Gramenet, des del “pis de 50 metres quadrats amb aluminosi al barri de Fondo” fins a “deixar-se els genolls al camp de la Grama” o “caminar entre xeringues plenes d’heroïna i sang”. Reivindicant aquests orígens obrers i humils, el nou alcaldable republicà ha volgut interpel·lar tots els veïns de la ciutat, no només els independentistes: “Hi ha gent que no s’emociona amb una estelada, que no se sap els Segadors o que no parla en català. Però són tan nostres com nosaltres”. Ha posat en el centre els problemes que pateixen: la precarietat, l’exclusió social i fins i tot les ocupacions il·legals per part de màfies: “També som un partit d’ordre. D’ordre republicà. I no ens cal contractar nazis; només tenir una policia del segle XXI”.

Rufián ha volgut concloure el seu discurs amb una declaració d’intencions: “Soc independentista i republicà. Però amb la mateixa rotunditat dic que ser independentistes no ens fa millors catalans. Tan català és l’independentista, com l’autonomista, com el federalista. La nostra responsabilitat és dir a qui comparteix valors com la justícia, la democràcia i la llibertat, que és dels nostres. Tant fa la llengua o el cognom”. I interpel·lant tots els electors: “Si ets de Santa Coloma i votes pel PSC, pots votar ERC perquè som tan catalanistes i socialistes com ningú. Si votes per Junts, pots fer-ho per ERC perquè som tan independentistes com ningú. I si votes per Podemos, pots votar per ERC perquè som tan valents com ningú”.

"Han intentat assetjar el Govern"

En la mateixa línia d’eixamplar la base s’ha mogut el discurs d’Oriol Junqueras, que ha reivindicat com, en altres moments, altres partits van saber “representar el sentir general i majoritari” de la societat catalana, “ara ha arribat l’hora d’ERC”. I ha situat la formació que presideix com el nou pal de paller de la política catalana: “Quan diem que ERC vol ser el lloc de trobada de tots aquells que estimen la justícia, la llibertat, la democràcia i la República, no tenim la pretensió que us assembleu a nosaltres, sinó que volem assemblar-nos a vosaltres, la societat a la qual volem representar”.

Aquest cop, l’encarregat de posar el dit a la nafra ha estat Joan Tardà, que ha carregat contra els “nacionalistes i independentistes que pretenen riure’s de l’estratègia d’ERC”. Els ha rebatut que l’independentisme només guanyarà si suma i que per això són els primers “en enterrar el sectarisme i el dogmatisme”. Tardà ha estat qui ha posat el terme “pal de paller” damunt la taula: “De la mateixa manera que el pujolisme va ser el pal de paller de la construcció autonòmica sota el règim borbònic, ERC s’ha de convertir en el pal de paller de la construcció de la República”. I no s’ha estalviat retrets contra “els fundadors del règim borbònic (els nacionalistes) i el PSC, que “han intentat assetjar el Govern de Catalunya i fer-nos caure”.

Quines expectatives?

Gabriel Rufián és conscient que juga en terreny complicat, on la socialista Núria Parlon governa amb una majoria absolutíssima de 17 de 27 regidors, davant dels tres electes republicans. Per això des del seu entorn asseguren que aquesta aposta busca més el creixement d’ERC i sobretot desgastar el PSC a l'àrea metropolitana de Barcelona. Sent realistes, admeten que el possible creixement a Santa Coloma vindrà més aviat per votants dels comuns i la CUP. En qualsevol cas, el portaveu republicà al Congrés té clar que no vol abandonar a Madrid, on ja s’hi ha fet un lloc. D'aquesta manera, sigui quin sigui el resultat de les pròximes eleccions municipals del mes de maig, ha deixat clar que compaginarà les dues responsabilitats. I renunciarà a qualsevol sou o dieta de Santaco.