Les protestes contra l’amnistia davant de la seu del PSOE han sigut protagonistes de la primera sessió de control de la legislatura al Congrés dels Diputats. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha fet servir imatges de les manifestacions al carrer Ferraz per recriminar al govern espanyol que sigui “covard” i “prudent” davant dels símbols feixistes que s'han mostrat les últimes setmanes en les concentracions ultraespanyolistes i reclamar-li que siguin més “durs” amb els ultres. La petició ha anat més enllà i Rufián ha demanat al PSOE que col·labori per endurir el Codi Penal i la Llei de Memòria Democràtica, en concret l’article 38, amb l’objectiu de perseguir aquestes conductes.

Recuperant el seu estil primigeni, Gabriel Rufián ha mostrat des del seu escó set fotografies de les manifestacions a Ferraz, tot entrellaçant preguntes iròniques dirigides al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per lamentar que tot això “va quedar impune”. El portaveu republicà ha preguntat a Marlaska si gent fent la salutació feixista són “una concentració de gent demanant un taxi, gent assenyalant-se entre ells que alt està el seu nebot o una manifestació de feixistes amb el braç en alt”, si una esvàstica és “un símbol budista o la creu gammada nazi” i si l’exhibició de nines inflables davant de la seu del PSOE va ser “una convenció de propietaris de sex shop o fastigosos misògins”.

Rufián també ha mostrat imatges d’Esperanza Aguirre, a qui ha definit com la “pasionaria de la ultradreta” cridant a tallar el carrer davant de la seu del PSOE, de Javier Ortega Smith “insultant a la policia”, d’un grup de concentrats amb rosaris davant de la policia “com si fossin vampir” i d'una pancarta amb el lema “Dios es español”.

 

78 detinguts i 1.978 identificats

Com a resposta a la pregunta del portaveu republicà, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha replicat que hi ha hagut 78 detinguts i 1.978 identificats, cosa que demostra que “no hi ha impunitat”.  “Què em semblen les fotos de part dels concentrats en aquestes manifestacions? Feixistes i no vull feixistes pel meu país”, ha contestat. I ha criticat que la voluntat de part dels manifestants és “intentar trencar quelcom tan important com l’exercici de la llibertat política a través dels partits polítics”.

Protestes a Ferraz des del 3 de novembre

La pregunta de Rufián a Marlaska es produeix després que a principis de novembre, arran dels pactes del PSOE amb els partits independentistes, es comencessin a convocar manifestacions contra l’amnistia. El divendres 3 de novembre una protesta espanyolista radical va arribar davant de la seu del PSOE i aquell va ser el punt de partida d’un seguit de protestes al carrer Ferraz que s’han anat repetint, dia rere dia, amb un seguiment desigual.

El 6 de novembre es van veure càrregues policials i gasos lacrimògens davant de la seu socialista a Madrid i l’endemà, part dels manifestants van arribar a les portes del Congrés dels Diputats. Fa uns dies, la regidora de Vox a Madrid Carla Toscano va arribar a dir que les protestes a Ferraz, que alguns dies han comptat amb la presència del líder de Vox, Santiago Abascalsón el seu 2 de maig.

De fet, el mateix Rufián ja va referir-se a les protestes a Ferraz ahir durant el primer debat al Congrés sobre la llei d’amnistia. El portaveu republicà va etzibar al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, si estava “d’acord amb manifestacions que canten el «Cara al sol» i criden «Alzamiento nacional ya», «España cristiana y no musulmana», «Felipe felón», «musulmanes no», «España no es un zoo», «Marlaska maricón» i «Irene Montero es una puta»”.