Gabriel Rufián ha aprofitat la seva intervenció al Congrés dels Diputats durant la sessió de control al govern espanyol per carregar contra el ministeri de Defensa, la ministra Margarita Robles, la monarquia espanyola (tant Joan Carles I com Felip VI) i la ultradreta, encapçalada per Vox. En el cas del partit liderat per Santiago Abascal l'ha comparat amb el Antonio Tejero, autor del cop d'estat de 1981. Abans, però, ha preguntat a Margarita Robles sobre el documental d'HBO Salvar al Rey, que ha aixecat molta polseguera i en el que dos exagents del CNI relacionen l'emèrit amb el cop d'estat, una de les nits clau del seu regnat, pocs anys després d'arribar al tron després de la mort de Franco. Sobre aquest fet, Robles ha assegurat que no ha vist el documental, i ha aprofitat per recomanar-li a Rufián que es miri un altre documental sobre els agents del CNI que van morir durant la guerra d'Iraq per defensar, segons ella "la pau i la llibertat lluitant contra el terrorisme". Robles mai no dubte en defensar aquest cos, tot i els maldecaps que ha suposat pel govern espanyol de Pedro Sánchez. 

Una nova comissió d'investigació rebutjada 

Davant aquesta resposta de la ministra, Rufián ha insistit i li ha plantejat que, si confia realment en la paraula dels agents del CNI, el que hauria de fer és escoltar també els que parlen sobre la figura de Joan Carles I en aquest documental que ha provocat moltes reaccions. "Apel·lo al seu patriotisme, que faran?", li ha preguntat a la ministra, posant sobre la taula que "probablement", Felip VI, no hauria d'actuar avui en dia com aquest documental suggereix que ho va fer el seu pare fa 40 anys. "Tejero no entraria avui amb una pistola, entraria amb una acta de diputat, de fet, n'hi ha 52", ha deixat caure Rufián, en referència a la més d'una cinquantena de diputats que té Vox al Congrés, a qui ha assenyalat amb el dit sense ni tan sols mirar-se'ls. 

Ahir dimarts, la història es va tornar a repetir al Congrés, ja que PSOE, PP i Vox van evitar a la Mesa del Congrés un nou, i segur que no serà l'últim, intent d'Unidas Podemos i la resta de socis parlamentaris del govern espanyol, de qui depèn l'aprovació dels pressupostos presentats ahir, d'obrir una comissió d'investigació sobre Joan Carles I. En aquest cas, demanaven que el Congrés investigués els escàndols relacionats amb l'emèrit i la seva implicació amb alguns estaments de l'Estat per controlar la informació. La sol·licitud la va presentar UP juntament amb ERC, Bildu, Más País, Compromís i també Junts, el PDeCAT i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG); justificant-ho per la posició institucional del cap d'estat.