Els lletrats del Congrés dels Diputats es refermen en la seva consideració: creuen que la cambra baixa no ha d'investigar les presumptes irregularitats que hauria comès el rei emèrit Joan Carles I. Amb aquesta resolució, desaconsellen que la Mesa de l'hemicicle admeti a tràmit una nova iniciativa presentada per Unidas Podemos, Más País, Compromís i els partits independentistes (ERC, Bildu, Junts i el BNG), que reclamen novament que s'investiguin els "escàndols relacionats" amb l'emèrit, així com la "implicació d'alguns estaments de l'Estat" per controlar la informació sobre aquestes irregularitats.

Concretament, el que plantegen aquestes formacions en la seva proposició és posar el focus en les "presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial i els seus còmplices" a partir del que va transcendir amb la publicació del documental 'Salvar al Rei', emès i publicat a HBO Max. La decisió dels serveis jurídics del parlament espanyol, argüeixen, es basa en el fet que l'admissió d'aquesta no procedeix "tenint en consideració la posició institucional del cap de l'Estat en el marc constitucional". Segons explica Europa Press, els lletrats parteixen dels articles 56.3 i 65 de la Constitució, que recullen que la figura del rei és "inviolable" i també que el cap de l'Estat pot distribuir lliurement la partida pressupostària que té assignada de manera anual.

Per a més inri, els serveis jurídics del Congrés també s'acullen a la jurisprudència del Tribunal Constitucional que hi ha sobre aquesta matèria i en altres precedents de la cambra, que ha rebutjat en més d'una desena d'ocasions l'admissió a tràmit d'una comissió d'investigació dels tripijocs de l'exmonarca de l'Estat. Aquest dimarts, la Mesa haurà de decidir, un cop més, si admet aquesta iniciativa. Fins ara, totes les que s'han presentat en aquest sentit i al llarg de la legislatura han estat tombades i rebutjades amb els vots del PSOE, PP i Vox, que sumen majoria a l'òrgan de govern de la cambra i que s'emparen en els informes dels lletrats.

Votació sobre l'ús de la mascareta

Al ple d'aquest dimarts, sí que se sotmetrà a votació de l'hemicicle una proposició no de llei de Ciutadans que insta el govern espanyol a retirar ja l'obligatorietat de l'ús de la mascareta al transport públic i a les farmàcies. En aquest sentit, justifiquen que hi ha una "millor pressió assistencial" i que la situació epidemiològica és més favorable. D'aquesta manera, suggereixen que la mascareta només segueixi sent indispensable en centres sanitaris i sociosanitaris. En el text, plantegen que la ciutadania ha de "recuperar les llibertats cedides" durant el pitjor temps de la pandèmia i assenyalen, també, que amb els elevats nivells de vacunació "mantenir l'obligació de l'ús de la mascareta causa més perjudici en termes de salut mental que el benefici en salut pública que produeix".