Falta més de mig any per a les eleccions municipals 2023 però els partits ja estan preparant tota la seva maquinària. És el cas d'Esquerra Republicana, que farà algunes apostes fortes. Com el seu líder a Madrid, Gabriel Rufián, que ja té tot a punt per a fer el salt a la política municipal, a Santa Coloma de Gramenet. Segons ha avançat el diari Ara i ha confirmat ElNacional.cat, aquest mateix dissabte es reunirà l'assemblea local del partit per a decidir qui serà el seu candidat. I no s'esperen sorpreses. El portaveu dels republicans a Madrid no es pronunciarà fins aquest mateix cap de setmana, quan tot ja sigui oficial.

De fet, fins al mateix dissabte hi ha marge per a presentar candidatures, que no s'esperen. Segons fonts coneixedores consultades per aquest diari, l'operació va endavant perquè Rufián sigui l'alcaldable en un municipi governat pel PSC amb majoria absolutíssima, amb 17 de 27 regidors, i on els republicans només en tenen tres. No hi tenen res a perdre. "Anem 3 a 17, només podem sumar", asseguren aquestes mateixes fonts.

Ja fa mesos que sobrevola el seu possible salt a la política municipal, i Gabriel Rufián mai no ha desmentit els rumors i informacions. El que sí que ha deixat clar en tot moment és que vol quedar-se a Madrid, mantenint les seves responsabilitats com a portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, on s'ha construït el seu propi espai i lideratge. Uns plans de mantenir-se a la capital espanyola que encara manté.

Durant els últims mesos no ha desmentit les informacions i també s'ha deixat veure per la ciutat, on ha fet activitat. Ho va fer el passat mes de juny, quan va participar d'un acte de la secció local d'ERC i ho va acompanyat d'un missatge enigmàtic: "Que bonic que és tornar".

El PSC, el rival

Ja fa anys que Esquerra Republicana s'ha bolcat en intentar guanyar terreny a l'àrea metropolitana de Barcelona, un feu del PSC que consideren clau per al seu creixement a nivell nacional. A les últimes eleccions municipals, el PSC amb Núria Parlon al capdavant va arrasar amb el 50,95% dels vots i 17 dels 27 regidors del consistori, seguit de Ciutadans (quatre regidors) i els comuns (tres regidors). Els republicans van tancar la representació amb tres regidors i el 9,91% dels sufragis. En altra mena de convocatòries han pogut rascar una mica més. És el cas de les eleccions catalanes del 14-F de 2021, quan socialistes van fer el 41,6% i republicans el 14,9%. Malgrat els esforços, continua sent una plaça molt complicada de torejar.