La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ja ha aplanat el terreny per al que demà, amb molta probabilitat, no es viurà: la investidura d'un nou president. Per això fa una crida a la responsabilitat individual: "Que cadascú assumeixi les seves responsabilitats. Ens vam presentar a aquestes eleccions articulant majories àmplies", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio.

Rovira posa la independència com una eina de millora per a la ciutadania i, a la vegada, accentua la importància del seu partit per fer front a l'emergència social i econòmica derivada de la pandèmia, un dels seus grans reptes: "No entenem que no puguem posar un punt de trobada més ampli amb la situació econòmica i social que estem vivint". Per això, avisa: "No sé si la investidura serà dilluns, dimarts o dimecres. El més important és saber quin dia responem a aquesta majoria independentista, és més important això que posar terminis o dates".

I la CUP?

L'objectiu d'ERC és clar: "No només una investidura, sinó també elaborar un programa de Govern per a la situació actual". Davant dels posicionaments interns i diversos de la CUP, els republicans també són conscients que el preacord pot patir modificacions. Tothom exerceix vetos creuats i Rovira vol remarcar la comprensió del seu partit: "Si la CUP diu que l'acord s'ha de millorar, ens tornarem a asseure".

Per això, evita pressions: "No volem un mal acord ni un govern fet amb presses. És més important treballar que posar terminis". A la vegada, dins el marc ampli que busca per afrontar un dels reptes principals marcats, lligats a la recuperació econòmica, Rovira lamenta les actituds de certs partits. Malgrat que no especificava que el missatge anés pels comuns, de les seves paraules se'n dedueix clarament: "No acabem d'entendre determinats vetos polítics".

El paper de Puigdemont

De Junts, i fent-ho extensiu a la resta de partits, demana "més solidaritat i actitud". Rovira reitera que cal "invertir les hores que facin falta per estar d'acord". Una altra derivada és el Consell per la República i el paper que ha de tenir, des de Bèlgica, el president Carles Puigdemont. La secretària general d'Esquerra hi posa un matís: "Té tot el nostre suport com a president represaliat, però també ens ha de dir què té ganes de fer ell".

L'aposta de Junts pel Consell per la República topa amb els recels dels republicans davant d'aquest òrgan que presideix Carles Puigdemont. Ahir a la tarda, ERC va presentar un nou document amb una proposta sobre el Consell i l'òrgan de coordinació estratègica.