"Sóc a Suïssa per continuar lluitant contra la persecució política i per recuperar la llibertat d'expressió". Aquestes són les declaracions que va fer la secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira, en la primera entrevista que va concedir a l'ACN tres setmanes després d'exiliar-se a Suïssa

Avui fa tres anys de la decisió de Rovira de marxar i de veure's "forçada" a emprendre el camí de "l'exili" davant el convenciment que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena dictaria presó preventiva.

El seu partit ha recordat aquella data en una piulada: "Avui fa tres anys, la Marta Rovira va haver de deixar casa seva i marxar a l'exili, tres anys de repressió i d'injustícia. Et volem lliure, Marta! No defallim!".

TUIT ERC exilio Marta Rovira 3 años

Un dels arguments per decidir marxar a Suïssa era recuperar la seva "llibertat d'expressió". I és que, segons Rovira, a Catalunya feia mesos que es sentia "absolutament coaccionada i amenaçada". Segons va detallar en aquella primera entrevista, s'anava autocensurant i es trobava cada vegada més "cohibida". "Espero haver arribat aquí en part per poder recuperar la llibertat d'expressió, l'exercici dels meus drets civils i polítics, perquè a Catalunya era pràcticament impossible", concloïa.

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, també ha volgut dedicar unes paraules a la secretària general del seu partit: "Et volem i necessitem a casa!". En la mateixa línia s'ha expressat l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla: "Com t'enyorem, estimada Marta".

TUIT Oriol Junqueras exilio Marta Rovira 3 años

TUIT Mireia Ingla exilio Marta Rovira 3 años

3 anys de l'empresonament de Forcadell

Aquest dimarts també es compleixen tres anys de l'empresonament de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. En una piulada, l'expresidenta ha recordat que avui es compleixen tres anys de la primera vegada que va entrar a la presó, en aquell cas va ser a la presó madrilenya d'Alcalá-Meco

"Per més anys que visqui, per més coses que em passin, per més històries que superi, mai no oblidaré la ràbia i la desesperació d'aquella nit. Sort que la vaig compartir amb l'estimada Dolors Bassa", explica Forcadell en un missatge.

Per ara, Carme Forcadell té el tercer grau i per tant pot sortir de la presó durant el dia, però ha de tornar a dormir cada nit al centre penitenciari. Ara bé, el passat 1 de març, la Fiscalia va presentar un recurs al Suprem contra el manteniment cautelar del tercer grau de Dolors Bassa i Carme Forcadell.

 

Foto principal: La secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira / ACN