Amb el ple d'investidura ja convocat i amb la perspectiva d'una primera votació fallida per investir el republicà Pere Aragonès com a president de la Generalitat, els negociadors d'ERC i Junts han reprès aquesta tarda les converses per intentar tancar un acord.

La reunió s'ha fet al Parlament després que aquest matí la portaveu de Junts, Gemma Geis, ha advertit la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que previsiblement la investidura d'Aragonès no prosperarà en la votació de divendres, la primera que es convoca per a designar el nou president.

Geis no ha fet més que reprendre l'avís llançat la nit abans pel secretari general del partit, Jordi Sànchez, que en una conferència va advertir que no hi ha un acord prou madur com per garantir un govern sòlid i estable per a la nova legislatura. Sànchez, però, va marcar les línies mestra de la proposta de Junts, entre les quals, el reconeixement del Consell per la República com a òrgan d'impuls del procés independentista i la creació d'una direcció col·legiada on estiguin representades totes les forces sobiranistes.

Precisament, aquests dos punts s'han convertit de moment en els principals esculls per a l'entesa. L'aposta de Junts pel Consell per la República topa amb els recels dels republicans davant d'aquest òrgan que presideix Carles Puigdemont. Aquesta tarda ERC ha presentat un nou document amb una proposta sobre el Consell i l'òrgan de coordinació estratègica.

En concret, la proposta d'Esquerra planteja introduir canvis en la composició del Consell per garantir que estiguin representats els tres partits independentistes i les dues entitats, Òmnium i l'ANC, i que tots els actors se sentin "còmodes" en aquest espai i representats de manera adequada.

Actualment, el Consell per la República està integrat pels quatre membres del Govern a l'exili, i membres de Junts, ERC, Poble Lliure -membre de la CUP- Demòcrates, Acció per la República, MES, Solidaritat Catalana per la Independència i Independentistes d'Esquerres. 

La reunió entre republicans i Junts s'ha suspès mentre els negociadors de Junts estudien la proposta, tot i que la intenció és reprendre les converses per via telemàtica.

 

A la imatge principal, el candidat d'ERC a la presidència, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, abans de començar la conferència de dimarts / Sergi Alcàzar