El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha explicat en un article al diari Herald Scotland, que "la qüestió de la independència de Catalunya demostra que Espanya no és una democràcia real". En aquest sentit, Romeva critica i es mostra preocupat que s'hagi judicialitzat un conflicte que és en realitat polític. "El que és realment preocupant és el fet que en un Estat de la Unió Europea hi hagi una manca de separació bàsica de poders".

És més, opina que l'ús del sistema judicial "com a instrument de l'executiu", per part del govern espanyol, és un fet que "ha de preocupar la gent a tot arreu". "No es pot resoldre un problema polític als tribunals, aquesta no és la solució per a res", argumenta. "L'ús del sistema judicial per fer política desacredita l'Estat de Dret a l'administració espanyola. Això és un error", exposa Romeva a l'article. "No es pot considerar que és una democràcia plena quan simplement nega la realitat que té una gran majoria de la gent a Catalunya, que demanen el dret al vot", explica el conseller. 

Romeva reclama en el mitjà que "el que volem fer és el que va fer Escòcia", un referèndum, però puntualitza que "el problema és que necessitem algú per jugar el paper de David Cameron a Espanya. No obstant això, aquesta persona no existeix", lamenta.

Visita a Escòcia

Romeva descriu la seva visita a Escòcia com una visita privada, però el conseller es va reunir amb professors i responsables de programes de català a les universitats de Glasgow i Edimburg. També ha protagonitzat una trobada amb el Centre de Canvi Constitucional i ha estat convidat per l'SNP per conèixer la campanya i intercanviar opinions al respecte. En aquest sentit, ha estat al comitè de campanya a Edimburg i s'ha reunit amb candidats a les eleccions del 5 de maig i amb membres i representants del SNP. Abans d'arribar a Escòcia, també es va reunir amb el grup de l'SNP al Parlament britànic, a Londres. 

De fet, el viatge a Edimburg és part d'una ofensiva internacional per intentar convèncer la UE i països tercers que la disputa catalana amb Espanya pot necessitar una mica d'ajuda externa per resoldre's. "Ha de ser considerat molt de debò per la comunitat internacional i en particular pels països de la Unió Europea. Aquest és el missatge que presento. Hi ha un problema", reconeix al Herald Scotland.