Falten tres dies perquè el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, viatgi fins a Barcelona per explicar i justificar els indults als presos polítics. Sánchez té planejat un gran acte al Teatre del Liceu de Barcelona, que aplegarà 300 convidats de la societat civil catalana. Davant d'aquesta posada en escena, l'exconseller Raül Romeva, empresonat a Lledoners, ha preferit no criticar l'acte i s'ha limitat a dir: "Estic a favor de qualsevol espai que permeti dialogar i discutir".

En una entrevista a Catalunya Ràdio des de la presó, el dirigent d'ERC ha volgut recordar que, per més que l'indult suposi que podrà "tornar a dormir a casa", la seva "realitat judicial seguirà activa". Amb aquestes declaracions, Romeva accepta l'indult però, igual que la resta de presos, exigeix una amnistia per a ell i per la resta de represaliats. En la mateixa línia, Romeva ha lamentat que tot i rebre l'indult "d'aquí a quatre dies el Tribunal de Comptes començarà a embargar-nos tot el que tenim".

La carrera política

A més de les elevades penes de presó, la sentència del judici al procés també va comportar llargs períodes d'inhabilitació per a tots els condemnats. Raül Romeva està inhabilitat fins al 2030, tot i això ha volgut deixar clar el seu compromís amb la política: "Seguiré fent política perquè tinc una responsabilitat. La meva vocació és que davant un problema polític sempre estaré al costat dels que volen construir la solució". Ara bé, el dirigent d'ERC ha aclarit que, a causa de la inhabilitació, "on no podré tornar encara és a l'àmbit institucional".

La sentència de l'Estatut

Precisament aquest divendres fa 15 anys del referèndum de l'Estatut i Romeva ha recordat l'efemèride: "Molts dels que estem a la presó som els que vam liderar i defensar l'Estatut".

Igualment, ha apuntat que la repressió de l'Estat fa anys que s'arrossega entre els catalans: "Quan parlem de dolor és important entendre que el dolor no comença el 2017, que fa anys que està instal·lat a Catalunya. La sentència del Tribunal Constitucional de 2010 sobre l'Estatut ens va portar a molts a defensar un projecte diferent a Catalunya, en el meu cas la independència".

Aquest dijous, Amnistia Internacional es va manifestar en una línia molt semblant a la de Raül Romeva i va alertar en un comunicat molt contundent amb Espanya que tot i que el govern espanyol concedeixi els indults als presos polítics, "les violacions de drets humans persisteixen".

Ara bé, la coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya, Adriana Ribas, va afirmar que veurien bé "qualsevol mesura que suposi posar fi a la injustícia de l'empresonament" del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'Assemblea Jordi Sànchez. Però també va recordar que l'"indult només suposa el perdó de la pena, però no l'anul·lació de la condemna, com en la nostra opinió hauria de passar".

Ribas ho va dir després que l'organització visités els dos presos aquest mateix dijous per tractar el rebuig del Tribunal Constitucional als seus recursos d'empara contra la sentència del Tribunal Suprem que els ha condemnat a nou anys de presó pel delicte de sedició. 

 

Foto principal: El dirigent d'ERC Raül Romeva en un acte del partit / Sergi Alcàzar