En paral·lel als pressupostos, de tant en tant, apareix la taula de diàleg. Més enllà de les trobades públiques, el treball conjunt i teòric continua avançant. Per donar fe d'això, la portaveu del govern espanyol i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ho ha subratllat en una entrevista a 'Aquí Cuní' de Ser Catalunya: "La taula de diàleg està oberta. Ha sigut un dels grans avenços d'aquesta legislatura i el govern d'Espanya té la voluntat de conversar en una relació de normalitat institucional amb el govern de la Generalitat. Anem treballant discretament en temes tècnics i va evolucionant en relacions positives per a la ciutadania que en època de post-pandèmia miren a una altra banda".

Així doncs, tot i que va néixer sent una taula política, per analitzar les relacions entre Catalunya i Espanya, la ministra tira cap a les clàssiques preocupacions quotidianes que s'han posat en valor per part del PSOE o els Comuns arran de la pandèmia quan s'ha intentat analitzar l'encaix de l'independentisme en converses bilaterals. Preguntada pel detall del contingut de la taula, Rodríguez ha afegit: "Abordem qüestions molt importants en l'àmbit parlamentari com els pressupostos que esperem que siguin aprovats la setmana que ve. Abordem també qüestions importants per a Catalunya en l'àmbit de la llei de memòria democràtica i coses més quotidianes i ordinàries. Per exemple, la darrera reunió amb la Consellera de presidència per algunes transferències que són necessàries afrontar". Discurs més abstracte que pràctic, poc concret.

"Més Illes"

En l'àmbit dels pressupostos catalans, Rodríguez lloa la figura del cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa: "El company Salvador més que pressionar, oferirà. Illa el que farà serà oferir-se als pressupostos de Catalunya que serà positiu per aquesta terra. Ahir em preguntaven pels pressupostos d'Andalusia i ara aquests. En definitiva, estem en un moment inèdit, de recuperació i Catalunya no pot quedar-se enrere. Els pressupostos serà l'eina dels fons europeus". I ha afegit: "Illa demostra alçada, tant de bo al conjunt d'Espanya tinguéssim una oposició així que no és còmoda però sense cap mena de dubte van a favor de la majoria de Catalunya". 

Precisament, a primera hora del matí, just abans que comencés la sessió de control al Govern, el líder del PSC, Salvador Illa, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, una "reunió urgent" per "treballar en un projecte de pressupostos de país, no de bloc". Illa ho ha demanat en una roda de premsa des del Parlament, en la qual ha qualificat de "fet molt rellevant" l'esmena a la totalitat que la CUP va anunciar ahir. El socialista ha constatat que aviat farà mig any que Aragonès va ser investit amb els vots dels anticapitalistes i des d'aleshores, segons ha dit, no hi ha hagut "estabilitat parlamentària". Per a Illa, l'esmena dels cupaires "no deixa cap dubte que la majoria de la investidura s'ha trencat o no té la solidesa necessària per afrontar els reptes que té Catalunya". El líder socialista ha demanat que la reunió se celebri aquest mateix matí, just després del control al president.

"Menys Ayusos"

A la contra, la portaveu del govern espanyol ha carregat contra la presidenta popular de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso: "S'ha perdut els darrers 40 anys on hem avançat cap a la descentralització. Ayuso hauria de preocupar-se més per la sanitat perquè a Madrid deixa molt que desitjar. En canvi, s'hauria d'ocupar menys de protagonitzar titulars i confrontar". I ha constatat que "a Espanya existeixen problemes d'aglomeració a les grans ciutats i de despoblació a altres nuclis. Les grans concentracions de persones provoquen desigualtat social com l'accés a la vivenda que són prohibitius".

Un problema que també ha remarcat que passa a Catalunya. Rodríguez ha tret pit de mesures tan polèmiques, per la poca repercussió a la ciutadania en termes percentuals com "l'abonament de 250 euros pels joves o aprovar la llei de la vivenda".

Fotografia de portada: imatge de recurs d'Isabel Rodríguez en la darrera roda de premsa del Consell de Ministres