Encara hi ha marge perquè els pressupostos del Govern siguin aprovats amb els partits que van fer possible la investidura del president Pere Aragonès, però no serà fàcil. Les bases de la CUP han decidit esmenar a la totalitat els pressupostos però deixant la porta oberta a retirar l'esmena en el cas que s'aconsegueixin avenços en les negociacions. En resum, la CUP vol collar el Govern fins a última hora -l'esmena es pot retirar el dilluns abans de les 10.30 hores, dia del debat a la totalitat- per aconseguir noves mesures que siguin del seu interès i amb l'amenaça de l'esmena a sobre la taula. Si finalment no s'arriba a bon port, el Govern necessitarà el PSC o els comuns per fer possible la tramitació, partits que aquests dies s'han anat oferint.

En les assemblees obertes parlamentàries d'aquest cap de setmana han participat un total de 509 persones i n'han votat 462, i segons ha explicat la diputada Eulàlia Reguant en roda de premsa, un 63,42% de la militància ha optat per presentar l'esmena a la totalitat i un 68,79% considera que cal seguir negociant amb el Govern, mentre que un 28% ha apostat per acabar amb les converses. En canvi, l'opció d'abstenir-se i així possibilitar la tramitació dels pressupostos ha rebut el suport del 33,98% dels votants. 

Preguntada per una valoració de la participació, Reguant ha afirmat que sempre els agrada que participi més gent, i ha atribuït la "falta de participació" a una desafecció política amb el Govern. Comparat amb altres assemblees de la CUP, certament la votació ha estat baixa: només cal recordar aquella ajustada votació per decidir sobre la investidura d'Artur Mas on les bases van empatar a 1.515 vots, cosa que significa que van participar més de 3.000 persones.

Una triple esmena

L'esmena a la totalitat que presentarà la formació anticapitalista va en tres direccions. La primera és sobre el rumb del Govern "cap a la normalització de la relació amb l'Estat i el PSOE", que segons els anticapitalistes s'evidencia amb el desplegament del programa de Foment i d'AENA, i també "amb l'estancament i acceptació de la suspensió de la democràcia i la repressió". Els cupaires apunten que no s'estan generant les condicions per arribar a l'autodeterminació.

La segona és una esmena a les polítiques socials i "al model sociovergent", ja que els anticapitalistes critiquen que en els comptes no hi ha un gir a l'esquerra "més enllà de les paraules". En aquest sentit Reguant ha lamentat que hi hagi hagut "pressa" per arribar a acords en projectes com l'ampliació del Prat i la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, que al seu parer contrasta amb la paràlisi respecte de "qüestions nuclears" en matèria social que els anticapitalistes consideren que eren més urgents.

Per últim, la CUP també presenta esmena "als pressupostos continuistes", ja que opinen que el projecte presentat pel Govern, malgrat incorporar algunes millores, conté uns números "clarament insuficients" en matèria d'habitatge, sanitat, i en el gir del model econòmic del país. 

 

Definir els propers passos

Aquesta mateixa tarda la Coordinadora Oberta Parlamentària de l'organització es reunirà per definir els propers passos i concretar com es materialitza l'opció de seguir negociant els pressupostos amb el Govern: "Treballarem fins a l'últim moment per generar les condicions", ha expressat Reguant, que ha assegurat que intentaran desencallar la situació

Diputados de la CUP por los pasillos del Parlament - Montse Giralt

Els diputats de la CUP als passadiso del Parlament / Montse Giralt

Tot plegat arriba després que aquest cap de setmana els militants de la CUP i de les formacions que en donen suport s'hagin reunit en un total de 15 assemblees per reflexionar i debatre quina posició fixar sobre els pressupostos i, per tant, també per marcar quin paper tindrà l'organització en funció d'aquesta decisió en una legislatura que no fa ni un any que ha arrencat.

En la votació, que es va fer durant tot el dilluns de forma telemàtica, es van plantejar dos escenaris oberts materialitzats en tres preguntes. La primera, sobre si presentar una esmena a la totalitat o bé abstenir-se per possibilitar la tramitació. La segona votació era, en cas que surti l'esmena, optar per seguir negociant o bé donar per tancada la negociació dels pressupostos. Per últim, la tercera qüestió consistia, en cas d'una abstenció, a decidir si l'acord és suficient o insuficient per a la votació definitiva dels comptes.

Negociacions

La CUP i el Govern porten dies intensos de negociació en els quals s'ha aconseguit arribar a alguns acords exigits per les files anticapitalistes, com el compromís de l'Executiu de no destinar "ni un euro públic" al projecte de Hard Rock i a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern fins que s'hagi fet la consulta ciutadana.

Un altre dels esculls que sembla haver-se salvat en les converses és sobre la internalització del servei del telèfon d'emergències 061, a la qual s'ha compromès el Govern, i la revisió del model de gestió del 112, incloent-hi també una eventual internalització; encara que Govern i CUP difereixen en la quantitat de diners per a Atenció Primària i a què destinar l'increment d'aquesta partida.

Les polítiques d'ordre públic han estat un altre cavall de batalla: la CUP exigia retirar les acusacions particulars de la Generalitat a manifestants i tot i que l'Executiu ha fet alguns gestos, la CUP no ho veu suficient. També lamenten que no s'hagi suspès la utilització de bales de foam per part dels Mossos, com figurava en l'acord d'investidura.

Pel que fa a la inversió en habitatge, els anticapitalistes exigien 1.000 milions d'euros als quals es va comprometre ERC en l'acord d'investidura, però la proposta del Govern no arriba a aquesta xifra i els comptes preveuen 750 milions per a aquest àmbit; i l'executiu català tampoc ha acceptat les seves propostes sobre fiscalitat i redistribució de la riquesa.

Els cupaires sí que semblen estar satisfets amb les negociacions en matèria d'educació, en les quals s'ha "avançat bastant", i també celebren que es contempli un pla pilot per a la Renda Bàsica Universal dotat amb 4 milions d'euros, i que hi hagi un compromís per desenvolupar una energètica pública.
 

A la imatge destacada, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant / Montse Giralt