A primera hora del matí, just abans que comencés la sessió de control al Govern, el líder del PSC, Salvador Illa, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, una "reunió urgent" per "treballar en un projecte de pressupostos de país, no de bloc". Illa ho ha demanat en una roda de premsa des del Parlament, en la qual ha qualificat de "fet molt rellevant" l'esmena a la totalitat que la CUP va anunciar ahir.

 

Illa ha constatat que aviat farà mig any que Aragonès va ser investit amb els vots dels anticapitalistes i des d'aleshores, segons ha dit, no hi ha hagut "estabilitat parlamentària". Per a Illa, l'esmena dels cupaires "no deixa cap dubte que la majoria de la investidura s'ha trencat o no té la solidesa necessària per afrontar els reptes que té Catalunya". El líder socialista ha demanat que la reunió se celebri aquest mateix matí, just després del control al president.

Illa ha assegurat que l'oferiment és "sincer" i que "és el més convenient per a Catalunya" perquè, segons ha dit, estem en "una situació excepcional", en referència a l'augment de casos de covid que s'està produint i a la recuperació postpandèmia.

Preguntat sobre si aquesta petició significa que el PSC descarta presentar una esmena a la totalitat, Illa ho ha refusat i ha aclarit que "dependrà de molts factors però sobretot de l'actitud del Govern". Aquestes paraules xoquen una mica amb el que va dir ahir la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, que va assegurar que presentarien l'esmena o no "en funció dels nostres criteris, independentment del que faci el Govern i la resta de formacions".

Els cinc eixos del PSC

Illa ha avançat que el projecte de pressupostos que vol negociar amb Aragonès es basa en cinc eixos: el reforçament de la sanitat, l'èmfasi en la reconstrucció econòmica mitjançant la política industrial i la transformació ecològica, l'aprofitament dels fons europeus, garantir que ningú queda enrere i garantir que hi ha recursos suficients per al desplegament de polítiques socials i feministes.

Amb aquest moviment, els socialistes volen mostrar que estan més pròxims ells al Govern que la CUP o, al menys, que la seva formació és menys hostil. A més, tot i que per ara hagin descartat negociar amb ells, ERC i Junts són cada cop més conscients que tenen una alternativa als anticapitalistes si es veuen incapaços d'assumir les peticions d'aquests, com la supressió del projecte del Hard Rock o la reforma del model policial. 

També els comuns fa dies que s'ofereixen al Govern per negociar i aprovar els pressupostos. Tanmateix, i a diferència dels socialistes, ells sí que han anunciat una esmena a la totalitat, tot i que aquesta serà descartada si l'Executiu els truca.

 

Imatge principal: el líder del PSC, Salvador Illa, en una reunió amb el seu grup aquest dimecres / Foto: ACN