No hi ha cap problema amb l’extrema dreta a l’Exèrcit espanyol. Almenys, aquest és el missatge que continua venent la ministra de Defensa, Margarita Robles, després dels mesos de soroll de sabres i d’episodis d’exaltació del franquisme i el feixisme. La mateixa Robles ha fet servir com a exemple la sanció —rebaixada a només vuit dies pel Tribunal Suprem— a un militar per haver amenaçat Catalunya amb una “solució armada”. En aquest context, ha defensat que “són un exemple de neutralitat” i ha rebutjat obrir cap mena d’investigació “prospectiva”, perquè està prohibit per la Constitució espanyola.

Aquestes paraules les ha pronunciat en resposta al senador Josep Maria Cervera, de Junts per Catalunya, en la sessió de control a la cambra alta aquest dimarts a la tarda. Cervera ha repassat els “comportaments antidemocràtics i feixistes a l’Exèrcit”, fets públics durant l’últim any. Ha posat casos concrets, com una instal·lació militar a Múrcia que porta el nom d’un fundador de La Falage, o l’existència del grup de música neonazi Lo Nuestro, amb militars implicats.

La ministra de Defensa ha respost a la defensiva, assegurant que Junts per Catalunya “viu millor contra Franco” i té “nostàlgia del passat”. En aquest sentit, Margarita Robles li ha etzibat a Josep Maria Cervera: “Les Forces Armades són un exemple de neutralitat. Assabenti’s bé!”. I ha insistit, acusant-lo de “pretendre sembrar un dubte sobre el comportament general de les Forces Armades quan en realitat actuen en la més estricta neutralitat política”.

La titular de Defensa ha defensat que “no li ha tremolat el pols quan ha calgut enviar alguna cosa a la Fiscalia”, perquè hi ha “tolerància zero” amb comportaments d’aquesta mena a l’Exèrcit. Robles s’ha aferrat a l’article 16 de la Constitució espanyola per a negar-se a investigar "prospectivament" la presència ultra a les Forces Armades, que per altra banda nega. Aquest article estableix la "llibertat ideològica, religiosa i de culte”, i de la mateixa manera estipula que “ningú no podrà ser obligat a declarar sobre la seva ideologia, religió o creences”.

“És una manca de respecte als 120.000 homes i dones de les forces Armades que se sembrin aquestes insinuacions”, ha reiterat Margarita Robles.

El Suprem rebaixa la sanció

Ahir també va ser notícia l’exèrcit. Concretament, perquè la sala militar del Tribunal Suprem va rebaixar la sanció econòmica disciplinària a només vuit dies al tinent coronel de l’exèrcit Enrique Área Sacristán “per trencar el deure de neutralitat política” a través d’un article on amenaçava Catalunya amb les armes. D’aquesta manera, va admetre parcialment el recurs del militar i va reduir a pràcticament la meitat la sanció que li va imposar el Ministeri de Defensa, que era de quinze dies.

Es tracta d’un article a Alerta Digital publicat ara fa dos anys, el 30 d’agost del 2018. El titular: “El tinent coronel Área adverteix els dirigents separatistes: que no tinguin cap dubte que, si no entren en raó, ens quedaria la solució armada amb tota la seva contundència”. El text acusava el govern de Pedro Sánchez de “dilapidar la cohesió social amb la llei de memòria històrica, el conflicte català i les aliances amb l’extrema morada esquerra que vol dilapidar la nació espanyola com els artistes polítics del sexenni revolucionari”. I afegia en aquest context: “Cal solucionar amb la bona voluntat de les parts, però, si aquesta no existeix, com a militars ens quedaria la solució armada en la qual s’aplicarà la llei de l’Estat amb tota la seva contundència”.