Quin cost té que un militar a la reserva amenaci un territori amb una “solució armada”? El Tribunal Suprem acaba de donar-hi resposta. La sala militar ha imposat una sanció econòmica disciplinària de només vuit dies al tinent coronel de l’Exèrcit Enrique Área Sacristán “per trencar el deure de neutralitat política” a través d’un article on amenaçava Catalunya amb les armes. D’aquesta manera, admet parcialment el recurs del militar i rebaixa a pràcticament la meitat la sanció que li va imposar el Ministeri de Defensa, que era de quinze dies.

Es tracta d’un article a Alerta Digital publicat ara fa dos anys, el 30 d’agost del 2018. El titular: “El tinent coronel Área adverteix els dirigents separatistes: que no tinguin cap dubte que, si no entren en raó, ens quedaria la solució armada amb tota la seva contundència”. El text acusava el govern de Pedro Sánchez de “dilapidar la cohesió social amb la llei de memòria històrica, el conflicte català i les aliances amb l’extrema morada esquerra que vol dilapidar la nació espanyola com els artistes polítics del sexenni revolucionari”. I afegia en aquest context: “Cal solucionar amb la bona voluntat de les parts, però que, si aquesta no existeix, com a militar ens quedaria la solució armada en la qual s’aplicarà la Llei de l’Estat amb tota la seva contundència”.

 

La sala militar confirma la sanció, perquè “concorren tots els requisits legalment exigits per a qualificar la seva conducta com una falta greu consistent en efectuar amb publicitat manifestacions o expressions que suposin infracció del deure de neutralitat política”. De la mateixa manera, subratlla que la seva situació de reserva no el deixava fora del règim disciplinari, “en no implicar la situació administrativa de reserva la suspensió de la seva condició de militar”.

Per això, el Tribunal Suprem conclou que ha de ser sancionat: “Són l’ostentació de la condició militar i l’utilització de tinent coronel en l'article en qüestió -en el qual s'expressen opinions contràries al deure de neutralitat política del militar-, així com la propagació de l'esmentat article en un mitjà d'accés lliure de comunicació social, les circumstàncies que denoten la inqüestionable concurrència de el dol exigible com a element subjectiu de l'tipus disciplinari aplicat”.

Ara bé, la sala militar també estima parcialment el recurs del tinent coronel a la reserva davant la resolució de la ministra Margarita Robles, que va fixar la sanció econòmica disciplinària en quinze dies. La rebaixa a vuit dies, “ja que la resolució sancionadora va imposar una sanció més greu que la que va proposar l'instructor de l'expedient disciplinari, ometent el tràmit de donar un termini de deu dies a l'expedientat perquè formulés al·legacions sobre això”.