La polèmica suscitada per la manipulació de la pàgina de Viquipèdia de la pel·lícula Alcarràs encara cueja. I és que només la setmana passada, es va saber que la pàgina d'aquesta enciclopèdia digital que parla sobre el municipi que dona nom al film va ser editada per algú del ministeri de Defensa. Des d'una IP associada a un dels terminals d'una seu governamental a Segòvia, algú va reescriure l'entrada en català i en castellà per canviar el paràgraf on es parlava del referèndum de l'1 d'octubre per esborrar on es parlava sobre les càrregues policials que hi van tenir lloc i substituir-ho per una referència a la "il·legalitat" de la votació. L'operació hauria pogut prosperar si no fos perquè un compte automàtic de Twitter que analitza tots els canvis que es fan des d'IP oficials ho va denunciar.

El cas ha arribat avui al Senat, on la representant d'Esquerra Republicana Mireia Cortès s'ha encarat amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, per acusar-la d'haver ocultat les càrregues policials a Alcarràs coincidint amb la nominació del film als premis Òscar. "Estem acostumats que manipulin el que no els convé", ha criticat la republicana, titllant-ho també de "campanya de desinformació". "Si els fa vergonya la resposta de l'Estat amb Catalunya l'1-O, la solució no és ocultar-ho. Ho podran esborrar de la Viquipèdia, però mai podran esborrar el que va fer la Guàrdia Civil".

La resposta de la ministra ha volgut recriminar l'actitud contundent de Cortès. "En democràcia, les formes són importants", ha advertit Robles, qui ha recordat que la pregunta s'havia formulat durant la sessió de control al govern espanyol i considerava que no estava complint el protocol. "Ve amb manifestacions que no sé a què responen ni corresponen", ha lamentat. "Entenc que vulgui deixar anar les seves consideracions, però no aprofiti aquesta sessió de control per devaluar la cambra".

El cas, en mans de la Fiscalia

Ha estat després de tota aquesta topada entre senadora i ministra que la titular de Defensa s'ha posat a aclarir els fets. Així, Robles s'ha espolsat de totes les culpes, al·legant que el seu Ministeri no havia ordenat cap modificació de la pàgina d'Alcarràs. "Defensa ni entra a la Viquipèdia ni té interès per ocultar la realitat, i encara menys quan són fets que no afecten aquest govern", ha etzibat. Si l'ordre no ha vingut des de dalt, Robles ha afirmat que la responsabilitat és "individualitzada" perquè ha estat obra d'una sola persona. I, per acabar de protegir-se de les crítiques, ha volgut expressar que l'executiu espanyol "compleix" les seves promeses d'investigació anunciant que el cas ja s'ha posat en coneixement de la Fiscalia.