Ni Cinco lobitos, ni As bestas: la catalana Alcarràs, de Carla Simón, és oficialment la pel·lícula candidata per representar Espanya als Premis Oscar 2023 en la categoria de Millor Pel·lícula Internacional. Després d’una segona ronda de votació, el film serà possible candidata en la 95a edició dels premis de l’Acadèmia de Hollywood, que se celebraran el proper 12 de març del 2023 en una cerimònia al Dolby Theatre de Los Ángeles, com ja és tradició. De tota manera, aquesta candidatura no és una nominació oficial als guardons de Hollywood: encara s’haurà d’esperar fins el 21 de desembre per saber si Alcarràs entra en la preselecció de les 15 produccions internacionals aspirants als Oscar i al 24 de gener per conèixer si és una de les afortunades que acaba sent nominada a l’estatueta.

 

alcarràs

Alcarràs: de la Berlinale als Oscar?

Alcarràs ja va fer història el passat febrer quan va endur-se l'Os d'Or a la Millor Pel·lícula a la Berlinale, el guardó més important del festival de cinema de Berlín, convertint-se en la primera pel·lícula catalana en aconseguir-ho. Aquesta és la segona producció de la seva directora, Carla Simón, que va estrenar-se amb Estiu 1993ambdós films amb tints autobiogràfics. A Alcarràs, la cineasta descriu l'estiu d'una família que es dedica a la recollida del préssec a la Terra Ferma i que s'enfronta a l'última collita, ja que el propietari de les terres que han conreat durant dècades les vol dedicar a un negoci més lucratiu i ecològic: les plaques d'energia solar. El fim també s'ha convertit en la segona pel·lícula més taquillera del 2022 a nivell estatal —només per darrere de Padre no hay más que uno 3, de Santiago Segura—.

Una tria d'entre més de 42 pel·lícules presentades

A finals d’agost ja es van publicar les tres pel·lícules preseleccionades per ser la candidatura d'Espanya als premis de cinema més importants del món: Alcarràs, de Carla Simón; Cinco lobitos, d'Alauda Ruiz de Azúa; i As bestas, de Rodrigo Sorogoyen. La tria es va fer entre 42 films presentats per l’Acadèmia espanyola de Cinema, i el requisit per poder ser candidates era que les pel·lícules s’hagin estrenat entre l’1 de gener i el 30 de novembre de l’any 2022. L’actriu María Pedraza va ser l’encarregada de fer l’anunci dels tres títols preseleccionats, acompanyada pel president de l’Acadèmia, Fernando Méndez-Leite, y la notaria Eva Fernández Medina, i aquest matí ha sigut Carmen Maura qui ha anunciat la decisió final. 

17  Carla Simón gana Oso de Oro Berlinale Alcarràs película   Efe
Carla Simón amb l'Os d'Or. / EFE

L’any passat, la pel·lícula que aspirava a competir per endur-se l’Oscar a Millor Pel·lícula Internacional va ser El buen patrón, una sàtira sobre l’empresariat espanyol que desemboca en una crítica social aguda sobre els perills de l’abús de poder. Dirigida per un Fernando León de Aranoa i interpretada per un immillorable Javier Bardem, la pel·lícula va aconseguir passar el tall de la shortlist —els 15 films aspirants a la nominació—, però va quedar-se a les portes en ser exclosa de la selecció oficial de 5 nominats. No obstant això, va ser la gran vencedora dels Premis Goya de l'any passat.