El ministeri de Defensa vol aclarir qui va ser el funcionari que, des de la seu de Segòvia, va entrar a la Wikipedia per reescriure les entrades, en català i castellà, d’Alcarràs, el municipi del Segrià que dona nom a la pel·lícula de Carla Simón seleccionada per ser escollida als Oscar. La IP, la matrícula d’internet, que es va poder relacionar amb els canvis que es van fer a les entrades, per fer desaparèixer la referència a l’1 d’Octubre de 2017 i les càrregues de la Guàrdia Civil, era la d’un terminal del ministeri de Defensa.

Es busca el funcionari hiperventilat

Ara, per intentar aclarir els fets, fonts oficials del ministeri han explicat que s’ha obert una investigació per saber què va passar i, fins i tot, asseguren que depèn del resultat d’aquestes indagacions, podrien portar el cas als jutjats o adoptar mesures disciplinàries contra el funcionari que es va sobrepassar de les seves funcions.

Tots els ministeris tenen, repartides per tot l’Estat, delegacions provincials, des d’on es fan les gestions administratives de reclutament i d’assistència a les tropes assignades a la zona, i hi treballen militars i personal civil.

Amagar les càrregues de l'1 d'Octubre a Alcarràs

El ministeri vol ara saber qui va ser el responsable d’aquest canvi a la Wikipedia per eliminar qualsevol referència a les càrregues de la Guàrdia Civil el Primer d’Octubre de 2017, el dia que a Catalunya es va celebrar el referèndum d’autodeterminació. L'autor d'aquest atac de vandalisme digital podria ser un militar o personal administratiu de la delegació, han explicat fonts de Defensa.

L’atac contra l’entrada del poble, coincidint amb al selecció del film homònim de Carla Simón als Oscar, ja va poder ser revertida i la versió en català torna a explicar com la policia va assaltar el poble per evitar les votacions i l’alcalde del municipi va ser denunciat i imputat. Tota l’explicació que recollia l’article va ser esborrada i canviada per una sola paraula, una de les preferides dels espanyols: “il·legal”.

EscenaFilmAlcarrasACN
El film de Carla Simón serà la representant d'Espanya als Oscar / ACN

Després de saber-se que la pel·lícula Alcarràs de Carla Simón agafaria volada internacional, i sabent que el poble va ser un dels quals la policia va actuar amb més violència el dia del referèndum, una persona des de la seu del ministeri de Defensa va voler reescriure la història per evitar enrojolar-se de cara a la comunitat internacional. Pegar ciutadans que volen votar de manera pacífica no sembla una bona carta de presentació. Però la jugada, la trampa espanyola, no va acabar de sortir bé i els van enxampar. Ara hauran de donar explicacions. O no.