Uns actes poc modèlics que no han d'embrutar la monarquia. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha reconegut que els comportaments de Joan Carles I "en absolut són exemplars ni són un model per ningú", tot i que "no poden entelar" la imatge de la monarquia "ni el bon fer de Felip VI". Així ho ha considerat aquest dilluns en El programa de Ana Rosa de Telecinco, on ha estat preguntada sobre el discurs del Rei la nit de Nadal.

Concretament, les preguntes estaven motivades per les crítiques que algunes formacions polítiques han fet sobre el discurs nadalenc. Per exemple, Unidas Podemos va retreure a Felip VI que no fes cap referència al rei emèrit i que es limités a parlar de la "integritat moral" i de la Constitució, que "representa el respecte davant de la rancúnia". Llavors, la ministra ha defensat que en un discurs "es diuen moltes coses" i que "n'hi ha d'altres que no es poden dir, com a mínim fins d'aquí a un temps".

Felip VI, "exemplar"

Robles ha defensat l'actual Rei com un monarca "exemplar, modern, que entronca perfectament amb les exigències de la societat espanyola i europea". De fet, ha insistit a dir que el més important de Felip VI és que "té un comportament exemplar". En canvi, per Joan Carles I no ha tingut tan bones paraules.

Més enllà de les causes penals i de la presumpció d'innocència, el comportament del rei emèrit "és en absolut exemplar i no és un model per ningú". Es refereix, és clar, a les corrupteles de l'exmonarca que cada dia es van fent més i més grosses. Per exemple, aquest dilluns s'ha sabut que un dels seus amics fidels està implicat en el tràfic d'armes i que és un fugitiu de la justícia: es tracta d'Abdul Rahman El Assir, que es troba en situació de crida i cerca per no presentar-se a un judici per defraudar 14,7 milions d'euros a la hisenda espanyola l'any 2019.

El retorn del rei emèrit

Mentrestant, encara estem pendents de saber com s'acaba de resoldre el suposat retorn de Joan Carles I a Espanya. De moment, el que sabem és que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha negat rotundament que el seu executiu estigui buscant una residència al rei emèrit per a esquivar la justícia anglesa. 

En aquest sentit, Sánchez tampoc ha estat capaç de confirmar si la Moncloa ha tingut contactes amb la Zarzuela sobre la hipotètica tornada de Joan Carles I a l'estat espanyol. Únicament s'ha dedicat a insistir en el fet que l'exmonarca ha de donar explicacions: "Per descomptat que ho crec. Crec que el rei Joan Carles ha de donar explicacions".

 

Imatge principal: La ministra de Defensa, Margarita Robles / Europa Press