El fiscal suís Yves Bertossa ha arxivat la seva investigació pels 65 milions d'euros, 100 milions de dòlars, pagats per l'Aràbia Saudita a Joan Carles I. La Fiscalia del Tribunal Suprem es prepara per fer el mateix, des de fa ja mesos. Però que les causes es dissolguin no vol dir que sigui innocent, sinó que les lleis el protegeixen. En aquest context, Pedro Sánchez s’ha pronunciat per primer cop sobre les novetats judicials sobre el cas. I ho ha fet per reafirmar-se en el que ja va dir abans de l’estiu: el rei emèrit ha de donar explicacions davant la ciutadania.

El president del govern espanyol ho ha reiterat en una roda de premsa la mitjanit passada des de Brussel·les, després de la celebració de l’últim Consell Europeu de l’any. Preguntat sobre si manté que l’excap de l’Estat hauria de donar explicacions, el dirigent ha estat rotund: “Per descomptat que ho crec. Crec que el rei Joan Carles ha de donar explicacions”. També ha estat taxatiu quan li han preguntat sobre si hi ha hagut contactes per part de La Zarzuela sobre un hipotètic retorn del rei emèrit a Espanya: “No m’han consultat”.

Més enllà d’això, el president del govern espanyol no ha volgut tocar gaire l'actualitat espanyola. Sobre el relleu de Manuel Castells per Joan Subirats com a ministre d’Universitats, s’ha remès a la declaració institucional que farà divendres al matí a La Moncloa. Pel que fa a la resposta de la Generalitat a la sentència del 25%, posant dos professors a les aules, Sánchez s’ha limitat a dir que no ha pogut conéixer en detall les declaracions del conseller d’Educació de la Generalitat.

En tot cas, sobre l’afer de Canet de Mar, el mandatari espanyol ha repetit el mateix missatge d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats. En primer lloc, “la màxima solidaritat amb la família i el nen” de l’escola maresmenca. En segon lloc, que “en democràcia les sentències judicials es compleixen”. I en tercer lloc, que “el govern d’Espanya sempre treballarà per la convivència a les aules”. Per tant, ha reblat, “mai no convertirà l’educació ni l’ús de les llengües en elements de confrontació, divisió i fractura”. Ha conclòs que “Catalunya ja ha patit massa fractures” i que la majoria de la societat catalana demana “concòrdia i convivència”.

Retrets a Casado

Aquest dimecres es va viure al Congrés dels Diputats una sessió de control especialment virulenta, amb un to groller de Pablo Casado preguntant-li "què cony ha de passar perquè assumeixi alguna responsabilitat". Des de Brussel·les, Sánchez ha retret al cap de l'oposició el to que va utilitzar. "Tot Espanya va sentir el que va dir Casado, i quan es perd el respecte i l'educació es perd tot", ha assegurat el president del govern espanyol, que ha insistit que "la ciutadania vol que els polítics deixin de banda la desqualificació i els exabruptes i per una vegada treballin conjuntament".