Joan Carles I gaudeix d'un rentat de cara mediàtic a Espanya que el permet no guardar les formes. La setmana passada va aparèixer en un partit de tennis de Rafa Nadal a Abu Dhabi per marcar perfil, reivindicar-se malgrat les seves corrupteles i avisar que vol tornar. Ara, tampoc té cap mena de vergonya per lluir un dels seus amics fidels que està implicat en el tràfic d'armes, és un fugitiu de la justícia i no podrà acompanyar-lo precisament a Espanya per tot el seu historial.

En busca i captura

Es tracta d'Abdul Rahman El Assir, en busca i captura per no presentar-se a un judici per defraudar 14,7 milions a la Hisenda espanyola l'any 2019. També ha estat declarat en rebel·lia a França per assumptes de corrupció. Des de fa anys aquest traficant d'armes guarda una sòlida amistat amb el borbó. A més, va ser un dels convidats estrella al casament de Felip VI i a la de la filla de l'expresident Jose María Aznar. Resideix des de fa mesos a Abu Dhabi i acompanya amb freqüència Joan Carles I al complex privat on viu. D'altra banda, no es deixa veure el seu perfil i trobar una fotografia actual d'ell resulta impossible.

Amic també de Rato i Felipe González

Però la relació amb l'emèrit no és l'única que guarda El Assir. L'exvicepresident del Govern i ministre d'Economia del Partit Popular, Rodrigo Rato, va mantenir contactes amb el traficant d'armes. Concretament, va ser amb la societat Wheelerdale Corporation Sàrl, amb seu aLuxemburg, que declarava tenir el 2019 uns actius de 77,5 milions d'euros.

El rastre es perd l'any 2008, quan el seu nom apareix vinculat a un “forat” de 42 milions d'euros al Banc Portuguès de Negocis (BNP). Aquesta notícia va recordar els negocis d'El Assir a Espanya i la seva relació estreta amb l'expresident Felipe González o el nét del dictador Francisco Franco, Francis Franco Martínez-Bordiú. I, sobretot, amb el rei Joan Carles.

A principis dels anys 80, l'empresari libanès nacionalitzat espanyol va començar a ser un personatge habitual a la premsa. Els diaris el definien com “l'home que actualment monopolitza la intermediació de les exportacions espanyoles de material militar”. L'Assir tancava tractes de més de 330 milions de dòlars amb el Marroc o venia camions Pegaso a Somàlia. Tal com subratlla el portal del cor Vanitatis, "les seves fastuoses festes a La Baraka, la seva mansió a Marbella, o a la coberta del Nabila, el cèlebre iot amb aixetes d'or que atracava a Puerto Banús per alegria dels turistes, il·lustraven cada setmana les pàgines de la premsa rosa".

La seva mà dreta

Ara, Joan Carles ha convertit en un amic imprescindible El Assir. "La relació s'havia refredat, però en la soledat de tots dos a Abu Dhabi s'ha tornat a enfortir”, assegura una persona propera a Joan Carles I per El País. “És ​​una amistat de fa més de 30 anys que ningú no ha aconseguit evitar”, afirma una altra font consultada al seu entorn i que omet donar-ne detalls. El diari també subratlla que "un dels testimonis d'aquestes trobades a Abu Dhabi interpreta que El Assir està utilitzant la seva vella amistat amb l'excap de l'Estat com a escut a causa dels seus problemes judicials. Davant d'aquests fets, un portaveu de La Zarzuela respon que les activitats privades de l'emèrit ja no depenen de la Casa del Rei. I Javier Sánchez Junco, advocat del rei emèrit, va declinar fer cap comentari". 

 

Fotografia de portada: imatge de recurs de Joan Carles I amb el rei de Bahrain, Hamad Bin Isa Al Khalifa. Les relacions amb els àrabs milionaris sempre han estat una constant de l'emèrit.