Un cop més, Pedro Sánchez s’ha mostrat “pertorbat” per les informacions que afecten el rei emèrit Joan Carles I. Com la setmana passada va insistir que havia de "donar explicacions". Però d’aquí no es mou. També un cop més, el president del govern espanyol ha tornat a separar la “persona” de la “institució” i a tancar files amb la monarquia del 78 i l’actual cap d’Estat, el rei Felip VI. En qualsevol cas, preguntat per la CUP aquest dimecres per si a través de Patrimoni Nacional li estan buscant una residència al rei emèrit per a esquivar, a més de la justícia suïssa, la justícia anglesa, ho ha negat rotundament.

La pregunta l’ha formulat la diputada cupaire Mireia Vehí, que ha hagut de buscar subterfugis per a superar el filtre de la Mesa del Congrés: “Patrimoni Nacional o algun altre organisme de l’Estat li està buscant residència a algun ciutadà espanyol que viu actualment a l’estranger?”. La portaveu anticapitalista ha denunciat la impunitat de l’emèrit. En aquest sentit, ha recordat com la causa suïssa s’ha diluït perquè l’Aràbia Saudita va negar-se a entregar documents, que la Fiscalia del Suprem no té gaire marge i que la causa a Anglaterra “dependrà de si és membre formal de la Casa Reial” o no. Per això, li ha preguntat si el govern espanyol està preparant una “plataforma d’aterratge” buscant-li residència a l’Estat espanyol.

 

El president del govern espanyol ho ha negat ja a la primera rèplica: “Deu tenir més informació que jo. Li puc dir que no”. Tot seguit, Sánchez ha reiterat els seus missatges. “Són informacions que em pertorben, que no m’agraden, que fan mal a la Casa Reial”, ha assegurat el dirigent socialista, que no obstant això també ha apel·lat a la “presumpció d’innocència” i a la independència de la Fiscalia i del poder judicial. “La democràcia espanyola, amb totes les seves imperfeccions, és una democràcia plena”, ha reivindicat.

A partir d’aquí, Pedro Sánchez ha tornat a separar conductes individuals. “Aquí no es jutja des del punt de vista polític una institució. Haurem de recriminar conductes determinades d’una persona, però no d’una institució”, ha insistit el president espanyol. Ha acabat “reconeixent l’esforç de transparència i exemplaritat” del rei Felip VI i reivindicant que és un “president compromès amb totes i cadascuna de les institucions”. També amb la monarquia espanyola.

50% complert

La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha tirat per una altra banda: si, ja a l’equador de la legislatura, pensa “complir el seu propi acord de govern”, tant pel que fa a la derogació de la reforma laboral com pel que fa a la supressió de la llei mordassa. La diputada de l’esquerra abertzale ha advertit el president espanyol que “no només cal semblar diferent a la dreta”, sinó que també “cal ser diferent a la dreta”. Per això, ha avisat, “no valen propostes tèbies i descafeïnades”.

Pedro Sánchez ha respost que sí que compliran amb aquestes dues promeses. Pel que fa a la reforma laboral, ha reivindicat que “la millor reforma és aquella que compta amb l’acord dels agents socials”, a diferència del que va fer el govern de Mariano Rajoy. Ha anat més enllà i ha assegurat que ja han complert el 50% de l’acord d’investidura.

Nou intercanvi Sánchez-Casado

Un dimecres més, Pedro Sánchez i Pablo Casado han tornat a protagonitzar l’enfrontament de la sessió de control. Aquest cop, amb un to una mica més moderat del cap de l’oposició. Però ha acabat igualment amb retrets recíprocs. “Faci alguna cosa perquè per alguna cosa li paguem”, li ha etzibat el líder del PP. “En aquests dies de nadal, reflexioni, senyor Casado, i doni un cop de mà”, li ha replicat el president del govern espanyol.