La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ja ha advertit que no pensa negociar a través dels mitjans de comunicació tot i que ha avançat, amb molta transparència, els camins que obre la seva formació després del trencament entre Esquerra i Junts d'ahir. D'entrada, assegura que els republicans han trucat la porta de la seva formació: "ERC ja ha contactat amb nosaltres per seure i parlar", en declaracions a Catalunya Ràdio.

Una afirmació que, posteriorment no ha estat negada per la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, des de la mateixa emissora tot i que l'ha matisat: "Ara ens hem de posar en contacte amb la CUP, els comuns i evidentment amb Junts. No ens aixequem de la taula, el que fem és canviar la proposta, estem arribant al final sense tenir un acord tancat". Així doncs, oberts a parlar amb tothom, sense especificar l'ordre de prioritats.

Albiach però ja va més enllà i, a banda d'investir Pere Aragonès, el gir cap a una esquerra amb la CUP inclosa els pot seduir per entrar al Govern: "És més fort tenir un govern que superi els 32 diputats. Buscarem la millor garantia perquè es compleixin els acords i fer les transformacions que el país necessita, s'han de prendre mesures valentes".

Aquesta és la resposta que ha donat quan, explícitament, se li ha preguntat si els comuns subscriurien un pacte amb ERC i la CUP: "Els propers dies seurem amb Esquerra, entenem perfectament l'acord que tenen amb la CUP i respecto moltíssim Carles Riera. A partir d'aquí seurem a negociar i parlar". Ara bé, cal recordar que en aquests moments, la CUP no treballa per entrar al Govern.

La CUP respon

El diputat Riera ha ratificat la idea aquest diumenge: "No ens hem plantejat entrar al Govern perquè és un acord de mínims encara. Hi ha esculls com ara accedir a una taula de negociació quan a l'altra banda, l'Estat no accepta res. És un acord de mínims i si es compleix i hi ha una voluntat clara de defensar aquest país més enllà de defensar les llibertats als tribunals, òbviament aleshores la nostra militància s'ho replantejarà".

A la vegada, Albiach "demana prudència" i espera que l'entenguin. En paral·lel, reitera el discurs que porta mesos propagant sobre com defineix el procés per investir Pere Aragonès que han protagonitzat els dos partits independentistes: "Catalunya necessita un govern i per nosaltres no quedarà, per veure fins on es pot arribar. Ja està bé de show i teatrets". I, en la línia de tots els partits, conclou: "Aquest país no es pot permetre una repetició electoral".

Fins i tot ahir, la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va exigir no tornar a les urnes. Des de l'Executiu, la socialista recorda que han aconseguit en els últims tres anys que "totes les situacions tan terribles que va travessar Catalunya no es tornin a produir". I també es va referir als republicans: "Esquerra és un partit progressista amb el qual nosaltres assolim acords habituals perquè som un govern reformista".

Fotografia de portada: imatge de recurs de Jéssica Albiach durant el debat d'investidura del passat 26 de març.