El terratrèmol de l'anunci d'ERC sobre el Govern en minoria encara ressona.  Aquest diumenge, la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha criticat el gir de guió dels republicans. En una entrevista a Via Lliure de Rac1, ha expressat la sorpresa i la frustració que els va provocar la proposta de Pere Aragonès perquè creien que l'acord d'investidura estava a tocar. "Han tirat per terra més de 80 dies de feina", ha lamentat.

Tot i això, Artadi demana continuar treballant i culpa ERC d'haver-se aixecat de la tarda. "No hi ha acord perquè ERC ha decidit aixecar-se de les negociacions. Nosaltres no ens hem aixecat de cap taula amb Esquerra i, per tant, esperem que tornin a asseure’s", ha reclamat. Des de Junts asseguren que els republicans no els van comunicar l'anunci del govern en solitari abans de fer-ho públic i creuen que fets així no ajuden a avançar cap al nou govern. Tanmateix, estan disposats a continuar negociant sota quines condicions donaran suport a un possible acord d'investidura. "Junts no ha dit mai que regalarà els vots gratis a Aragonès", ha avisat.

Els "girs de guió" d'ERC

La vicepresidenta de Junts també ha criticat els canvis de postura d'ERC en menys d'una setmana. "Dijous vam rebre un ultimàtum i ahir ERC va fer un gir de guió i va decidir aixecar-se de la taula de negociació. Teníem confiança que estàvem avançant i vam rebre l'anunci amb certa sorpresa", explica.

pere aragones jordi sanchez   efe

Junts qüestiona el gir de guió d'ERC de voler formar un govern en solitari. / Efe

Artadi tampoc entén les maneres en què els republicans van voler trobar-se amb el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, a l'últim moment de dissabte per intentar tancar un acord. "És un pres polític que té un permís limitadíssim per sortir", assenyala.

D'un acord de legislatura a un d'investidura

Junts assegura que, de moment, no hi ha cap proposta sobre la taula sobre el nou escenari que ara s'ha obert. Artadi ha explicat que caldrà tornar a iniciar les converses perquè s'havia avançat en clau d'un acord de legislatura i ara s'haurà de parlar de com és un acord només d'investidura. "No és gratis. Seguirem negociant", ha remarcat Artadi conscient que els vots de Junts continuen sent necessaris per un govern en minoria d'Esquerra.

“Si Esquerra vol passar d'un acord de legislatura a un d'investidura, s'ha de negociar i ha de passar per les nostres bases", ha explicat. Sigui com sigui, Artadi lamenta que s'ha desaprofitat el "moment de fer un govern ampli de l'independentisme".

 

Imatge principal: La vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, en una roda de premsa. / Julio Díaz