Les reaccions dels partits parlamentaris catalans se succeeixen després de l'anunci de Pere Aragonès per formar una legislatura en minoria per no tancar, encara ara, un acord amb Junts. El guanyador de les eleccions catalanes, el candidat del PSC Salvador Illa, ha reaccionat a l'anunci amb un missatge clar: "Senyor Aragonès, un nou fracàs. Faci's a un costat, accepti la realitat i deixi que hi hagi un govern d'esquerres". El candidat a president de la Generalitat ha afirmat que Catalunya "no necessita un govern afeblit" sinó "anar a l'ofensiva" perquè Catalunya té "energia, ganes i capacitat".

Les declaracions d'Illa les ha fet durant la commemoració del Dia d'Europa al Casal Socialista Joan Reventós de Barcelona on també ha defensat un "model d'Espanya diversa, plural i una Europa coordinada i unida i més federal". També hi ha participat el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, entre d'altres. Illa assegura que "l'entristeix moltíssim" la realitat que, segons ell, palpa a Catalunya: "He fet diferents visites pel territori i se'ns traslladen projectes europeus perquè ens demanen que els fem arribar directament al govern espanyol ja que no es fien que la Generalitat els defensarà d'una forma ordenada i correcta".

Demana un debat d'investidura

La crida que fa Illa per un govern d'esquerres topa amb el posicionament que avui mateix ha reafirmat Aragonès on nega la major a arribar a un acord amb els socialistes. A la vegada, Illa porta setmanes demanant un debat d'investidura per presentar-se com a candidat a la presidència i ha carregat contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, perquè considera que no l'està escoltant. Borràs no ha descartat una roda de consultes, encara que per via telefònica, i també ha generat les crítiques del socialista: "Això no és seriós". Malgrat tot, des del sector independentista li demanen que es presenti quan sumi suports necessaris. Aragonès ha estat qui li ha replicat en més d'una ocasió a través dels mitjans i en sessió parlamentària.

En definitiva, cap novetat. A principis d'abril, Illa ja reiterava les mateixes paraules. L'exministre de Sanitat assegurava que el presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, estava "políticament debilitat" després de la investidura fallida del passat 30 de març.  I també recordava que "Aragonès va concórrer a una investidura i en dues sessions va ser derrotat", i afegia: "Ha estat el candidat que menys vots ha aconseguit en una investidura". El dirigent del PSC sempre ha aprofitat per reivindicar-se com l'"alternativa" que necessita Catalunya "com a guanyador de les eleccions", i davant "l'enrocament" que atribueix a Esquerra, Junts per Catalunya i la CUP. 

Fotografia de portada: imatge de recurs d'Illa a Mollet del Vallès el passat mes d'abril