El PSC tanca la ronda. El Govern s'ha reunit aquest dilluns a la tarda amb els socialistes per abordar els pressupostos del 2023, en una trobada que s'ha allargat una hora i quart, i que ha estat marcada per un "to cordial". Malgrat les crítiques dels de Salvador Illa al Govern d'Aragonès durant les darreres setmanes, el PSC ha valorat com a "positiva" aquesta "primera presa de contacte" que ha servit per conèixer el marc pressupostari que planteja la Conselleria d'Economia. "Això no obstant, queda molt camí per recórrer i caldrà prémer molt l'accelerador perquè Catalunya pugui disposar d'un nou pressupost en un termini raonable", han advertit les fonts socialistes, lamentant que l'executiu hagi rebutjat tenir els comptes llestos l'1 de gener. Amb tot, i un cop més, la delegació del PSC ha reiterat la seva predisposició a obrir una negociació "sincera, responsable, realista i honesta". Per la seva banda, el Govern ha volgut restar-li importància i l'ha emmarcat en la normalitat de les trobades que ha conduït amb altres partits, remarcant que la prioritat és comptar amb el suport de Junts i els comuns.

Una reunió que, malgrat que s'ha fet a porta tancada, no s'ha produït en l'absoluta incògnita amb què el Govern ha conduït la majoria de trobades amb els partits aquestes darreres setmanes. I és que aquest mateix matí la portaveu socialista, Èlia Tortolero, ha revelat en roda de premsa els detalls més importants, com ara que tindria lloc al Palau de la Generalitat a partir de les 16.30 hores, i que hi participaria la portaveu al Parlament, Alícia Romero, el diputat Jordi Riba i la coordinadora del grup parlamentari, Nelia Martínez, en nom del PSC. Pel Govern, i com ha passat en les dues reunions anteriors amb comuns i Junts pels pressupostos, hi havia la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas. Els socialistes han arribat a la trobada amb la voluntat d'"escoltar" l'executiu i conèixer el seu projecte. "Hi anirem a conèixer quin és aquest marc pressupostari sense fer més propostes", ha explicat Tortolero aquest matí.

 

El PSC, últim a la llista

D'aquesta manera ha tancat el Govern de la Generalitat la seva primera ronda de contactes amb els grups parlamentaris que han d'ajudar ERC a aprovar els pressupostos de l'any vinent. Pere Aragonès va avançar aquesta intenció a Salvador Illa en la seva primera reunió després del trencament de l'executiu, i dimecres passat el Govern va donar el tret de sortida als conclaves amb la trobada amb els comuns. No hi va ser Jéssica Albiach, però va ser "positiva", segons fonts governamentals, i "una primera presa de contacte de cara als pressupostos i la legislatura" de l'executiu monocolor d'ERC, segons fonts dels comuns. Els liles també van aprofitar per reiterar el seu posicionament sobre els eixos prioritaris de cara als comptes, centrats en la fiscalitat, l'impuls de les renovables, un escut social contra la inflació, i l'habitatge.

Aquella mateixa tarda, Laura Vilagrà i Natàlia Mas coincidien amb l'equip negociador de Junts format per Mònica Sales, Joan Canadell i Jordi Munell en un context peculiar, tenint en compte la seva sortida precipitada fa tan sols un mes de l'executiu català. Des d'aleshores, ERC ha pressionat els antics socis perquè acabin facilitant la tramitació dels comptes, mentre que Junts encara no ha desvelat què farà, més enllà de refredar expectatives. La intenció del partit era conèixer l'orientació política d'uns pressupostos que havien estat redactats fonamentalment pel conseller Jaume Giró, i posteriorment retocats pels republicans, tot i que l'extitular d'Economia i Hisenda no va participar en la reunió per no condicionar els negociadors de Junts. El partit també volia conèixer amb quins suports comptava el Govern per aprovar els comptes, i abans d'entrar a la reunió va poder saber que la CUP tornava a falcar-se en l'oposició i plantava l'executiu.